Protesti boračkih udruženja
0

Organizatori: "Svaka vlada svoje borce ima"

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Pred zgradom Vlade FBiH održani su protesti koje je organiziralo je Udruženje penzionera vojnih osiguranika FBiH, a podržalo trinaest boračkih udruženja, između ostalih, Udruženje generala BiH, Branioca Bosne i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH, nakon što na jučerašnjem sastanku nije postignut dogovor sa predstavnicima Vlade FBiH koji nisu pristali na prestanak isplaćivanja penzije umanjene za deset posto.

Nekoliko stotina članova udruženja okupilo se pred zgradom Vlade FBiH koja je bila ograđena visokom zaštitnom ogradom i kordonom policajaca.

Okupljenima se prvi obratio Mustafa Polutak, penzionisani general i predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH koji je okupljenim borcima i pripadnicima sedme sile poručio da se od zahtjeva neće odustati.

"Premijer Mustafa Mujezinović, ministar finansija Vjekoslav Bevanda i ministar za rad i socijalnu politiku Perica Jelečević su naše zahtjeva i upozorenja riješili tako što su se drznuli da za deset posto umanje i najniže penzije. Mene kao čovjeka boli što nas dijele i razdvajaju i to im ne služi na čast", rekao je Polutak.

On je istakao da borci moraju biti ujedinjeni, istrajni u svojim zahtjevima i spremni da idu do kraja.

Borcima se obratio i Dževad Radžo, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja koji je rekao da su oni protestvovali, a da su ih udruženja koja danas protestuju podržala. On je rekao da je danas situacija obrnuta i još jednom pozvao na jedinstvo svih boračkih udruženja.

Jedan od govornika rekao je da svaka vlada svoje borce ima i da svaka vlada pokušava razjediniti borce što im često i uspjeva, jer među članovima udruženja boraca postoje i oni koji tu ne zaslužuju biti.

Predstavnici pregovaračkog tima Koordinacionog odbora više boračkih udruženja u FBiH pozvani su oko 13:30 sati u zgradu Vlade Federacije BiH radi razgovora o zahtjevima.

Koordinacioni odbor više boračkih udruženja ranije je pristao na razgovore u zgradi Vlade zakazane za 18. novembar, a svoje zahtjeve su ranije već pismeno uputili Vladi Federacije.

Današnje proteste okaraterizirali su kao proteste upozorenja i istaknuli da su ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi spremni i za puno radikalnije mjere.