Poziv na etičnost
103

Organizatori: Neprofesionalni izvještaji mogu ugroziti sigurnost učesnika Bh. povorke ponosa

A. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je jučer Hrvatska informativna novinska agencija (HINA) objavila članak pod nazivom "Islamska zajednica pozvala na bojkot homoseksualne parade u Sarajevu, Katolička crkva na suzdržanost od nasilja", reagovali su organizatori prve Bh. porovke ponosa.
U spornom tekstu, koji su preuzeli i neki mediji u regionu i našoj zemlji, prikriva se informacija da i jedna i druga religijska zajednica upozoravaju vjernike da se, prema religijskim shvatanjima, homoseksualnost smatra grijehom, ali istovremeno i iz Islamske zajednice i Katoličke crkve građane upozoravaju da bi također bio grijeh i počiniti nasilje nad osobama homoseksualne orijentacije.

Kako je za Patriju istakla Lejla Huremović, članica organizacionog odbora prve Bh. povorke ponosa, zakazane za sutra u Sarajevu, Islamska zajednica u BiH uputila je javno saopćenje u kojem je upozorila građane da nije dopušteno bilo kakvo nasilje tokom Povorke ponosa u nedjelju. Skoro jednake stavove iznijeli su i iz Katoličke tiskovne agencije u tekstu "Šta Katolička crkva može reći o Paradi?".

"To što su objavili neki mediji u vezi Islamske zajednice i Povorke ponosa je čisto huškanje i ozbiljno mogu ugroziti bezbjednost, te pozivamo medije u regionu da profesionalno i etički izvještavaju", rekla je Huremović.

Iz Katoličke crkve poručeno je da "nasilje ne bi bilo, kao što nikada i nije, adekvatan odgovor", a Vijeće muftija, čiji je stav pročitan vjernicima nakon džuma-namaza, skrenulo je pažnju vjernicima da "nijednom pojedincu, ma ko bio, nije dozvoljeno nasilje prema bilo kojem čovjeku zbog njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije".