Bogat programski sadržaj
0

Organizatori manifestacije Lastavica žele urediti ponašanje vjernika na dovištu

E. M.
Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)
Muftija zenički Mevludin Dizdarević danas je i zvanično otvorio kulturno-vjersku manifestaciju Lastavica koja se održava od 29. jula do 4. augusta kada će na tromeđi Zenice, Kaknja i Zavidovića biti održan centralni program s brojnim sadržajima.

Tradicija duga više stotina godina koja je ovu manifestaciju svrstala među najstarija dovišta u Bosni i Hercegovini nastavit će se i ove godine brojnim sadržajima za sve posjetioce. Osim kulturnog i vjerskog programa, na platou Lastavice bit će održan i sportski program gdje će se posjetioci takmičiti u četiri discipline.

"Imat ćemo četiri discipline koje se vode još od starih vremena, a to je potezanje konopca, bacanje kamena s ramena, skok u dalj iz mjesta i utrka u vrećama. Sve će biti održano prije vjerskog programa na platou Lastavice u nedjelju", kazao je Muhamed Begović ispred organizacionog odbora za sportske događaje te dodao da će biti održani i nogometni turniri mjesnih zajednica i džemata.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Bošnjačka zajednica kulture Preporod iz Zenice ovogodišnji program obogatit će bogatim kulturnim sadržajem koji će biti održan nakon podne-namaza.

Predsjednik vjerskog programa i muftija zenički Mevludin Dizdarević je kazao kako je cilj ove godine ponuditi drugačiji program.

"Lastavica je jedno od najznačajnijih dovišta u BiH i jedno od najstarijih. U petak će u Ensar džamiji biti održana hutba koju će održati glavni imam u Kaknju Sulejman ef. Čeliković, dok će u drugim džematima biti održana zajednička hutba koja će nagovijestiti Lastavicu i govoriti o ponašanju na dovištu. Dešavaju se stvari koje nisu u načelu vjerskog aspekta pa nam je cilj da to uredimo", izjavio je Dizdarević.

Prvi program Lastavice počinje mevludom u mjestu Seoci, a u sklopu sedmodnevnog programa bit će održane i promocije knjiga, duhovni programi zeničkih vjerskih horova imama te predavanja.