Nakon mirne šetnje
358

Organizatori "Dana tradicionalne porodice" objavili zvanični proglas manifestacije

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon današnje šetnje u okviru manifestacije "Dan tradicionalne porodice" u Sarajevu organizatori iz Udruženja građana "Svjetlo" pokrenuli su web stranicu i proglas kao zvanični akt ove manifestacije kojim objašnjavaju motive, metode i ciljeve svog rada.

Na portalu Porodica.ba objavili su proglas u kojem navode da polaze od činjenice da je tradicionalna porodica temeljni stub svakog društva i države, da se pozivaju na "prirodnost tradicionalne porodice s aspekta nauke i nebeskih religija", da cijene "duboku povijesnu ukorijenjenost tradicionalne porodice u bosanskohercegovačkom društvu" i ističu "vrijednosti tradicionalne porodice i braka između muškarca i žene kao osnove i početka porodice i srodstva". Osim toga navode da uviđaju potrebu za "svakodnevnom zaštitom, afirmacijom i promocijom tradicionalne porodice u bosanskohercegovačkom društvu i državi", i da su zabrinuti za "savremene izazove i sinhronizirane ideološke napade i prijetnje opstanku porodice i ljudske vrste uopće".

U proglasu se između ostalog pozivaju na običaje kod rađanja djece, poštovanje prema roditeljima i starijima, odnos prema ocu i majci i zagovaranje harmonije u porodici. Poručuju da osuđuju svaku devijaciju koja tu harmoniju narušava.

"Naša je obaveza i misija raditi na tome da se smanje problemi, a dobre priče dominiraju. Stoga, nikada nećemo prihvatiti, da se naša tradicija, naša porodica i naše vrijednosti ignorišu i omalovažavaju, da se na stub srama stavlja svako onaj ko se usudi riječi porodica i tradicija staviti u isti kontekst. Nije ljudski i nije demokratski staviti znak jednakosti između problema i naših tradicionalnih porodica", navode iz UG Svjetlo.

Kažu i da je porodični moral danas ugrožen i napadnut sa svih strana, a da kad nestane tog morala porodica propada.

"A kada propadne porodica, i društvo je osuđeno na propast i nestanak. Ulaganje koje sigurno donosi profit je ulaganje u porodicu, ulaganje u odgoj i podizanje mladih generacija. Ako tu ne ostvarimo dobit, svaka druga dobit je neznatna i nebitna i bez svrhe. Jer, kakva je to dobit ako čovjek ima milione, a rasturi porodicu", istaknuto je u proglasu.

Na kraju poručuju: "Živjela tradicionalna bosanska porodica, živio brak između muškarca i žene, živjela naša djeca, unuci i praunuci, živjela bosanska majka i bosanski otac".