Sarajevo
6.9k

Organizator protesta protiv Povorke ponosa: Želimo da kažemo veliko ne njihovim vrijednostima

B. R.
Sanin Musa, čelnik stranke Vjera, narod, država (Foto: T. S./Klix.ba)
Sanin Musa, čelnik stranke Vjera, narod, država (Foto: T. S./Klix.ba)
Čelnik stranke Vjera, narod, država Sanin Musa je obrazložio zašto je u Sarajevu organizovan protest protiv Povorke ponosa.
Ova stranke i Inicijativa "Iskorak" su organizovali ovaj protest, a ova inicijativa je to učinila i tokom prve Povorke 2019. godine. Musa je izjavio da ovim protestom poručuju "ne vrijednostima i standardima LGBT osoba".

"Koristimo građansko i demokratsko pravo da izrazimo svoj protest. Svaka akcija podrazumijeva reakciju. Ovo je reakcija na LGBT osoba, a već imamo i dva nova slova - I i Q. Želimo da kažemo veliko ne sa tri uzvičnika njihovom načinu života, njihovim 'vrijednostima'. One nam se agresivno i radikalno naturaju. Jedno veliko ne uvođenju njihovih standarda u udžbenike iz kojih bi naša djeca trebala učiti i ne uvođenju u zakonsku proceduru", rekao je.

Komentarisao je novinarsku konstataciju da većina da većina država nastoji da poštuje prava i slobode LGBT osoba.

"Ne sporim njihovo pravo izbora. Ovo je demokratski sistem i svako ima pravo da iskaže ono što smatra normalnim, a da pri tom nikog ne ugrožava. Ne može niko osporiti i naše pravo, bez obzira na svijet i Evropu. Svugdje gdje se nametala LGBT populacija bilo je otpora i protesta. Ima ih i danas. U Hrvatskoj su kao članici Evropske unije fizički napadnuti učesnici tog tzv. pridea", kazao je Musa.

Slogan ovih protesta je "Djela, ne samo riječi! Borba za istinu i pravdu". Ovaj protest u centru grada, ispred Vječne vatre, osiguravala je policija.