Porezna uprava FBiH
0

Organizator 'Muzičkog oskara' bez ugovora o autorskom honoraru

FENA
Porezna uprava Federacije BiH poduzela je, na osnovu anonimne predstavke, kontrolu zakonitog organiziranja koncerata i raznih muzičkih manifestacija koje organizira Udruženje "Prvi BH muzički oskar", kao i kontrolu organiziranja koncerta "10. jubilarni BH muzički oskar".

U saopćenju Porezne uprave FBiH navodi se da je utvrđeno da Udruženje nema nijednog zaposlenog radnika, ne vodi poslovno knjigovodstvo u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima i Zakonom o računovodstvu i reviziji Federacije BiH, osim za poslovnu 2008. godinu, te da nije podnijelo zahtjev za inicijalnu fiskalizaciju.

To je bilo dužno uraditi u skladu sa odredbama Zakona o fiskalnim sistemima FBiH.

"U toku kontrola utvrđeno je da organizator koncerta nema zaključene ugovore o autorskom honoraru sa izvođačima programa", navodi se u saopćenju.

Prema izjavi organizatora, razlog za to je što će svi izvođači nastupiti na koncertu zbog predviđenih nagrada (oskara), te će izvesti samo po jednu pjesmu, a jedan broj izvođača će nastupiti i zbog lične promocije.

Porezna uprava FBiH nastavit će kontrolu i provjeriti zakonitosti organiziranja estradnog programa i kod organizatora tih programa provesti cjelovit inspekcijski nadzor poslovanja.

Porezna uprava FBiH incirat će uvođenje organizatora estradnog programa u sistem PDV-a zbog indicija da ostvaruje promet dobara ili usluga u iznosu koji je veći od 50.000 KM.

U slučaju indicija da je počinjeno krivično djelo iz oblasti poreza podnijet će prijavu nadležnom tužilaštvu.