{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Organizacioni odbor za spomenik djeci Sarajeva utvrdio osnovne smjernice

F
FENA
6.12.2006. u 18:10
0
0
Organizacioni odbor za spomenik djeci Sarajeva utvrdio osnovne smjernice
0
Organizacioni odbor za spomenik djeci Sarajeva utvrdio osnovne smjernice
Rezultat današnje druge sjednice Organizacionog odbora za podizanje spomen- bilježja svoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. jeste formiranje Stručnog tima za odabir lokacije i Stručnog tima za odabir idejnog rješenja spomen-obilježja.
U Stručni tim za odabir lokacije imenovani su prof.dr. Muhamed Hamidović (arhitekt), Valida Čelić-Ćemerlić (Zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS), Said Jamaković (direktor Zavoda za planiranje KS), Ibrahim Krzović (historičar umjetnosti), prof. dr. Vjekoslava Sanković (arhitektica), Alma Sadović (pomoćnica načelnika Općine Centar), Hasan Čakar (akademski slikar) i mr. Denis Zvizdić (arhitekt).

U Stručnom timu za odabir idejnog rješenja su mr. Mustafa Skopljak (akademski vajar), prof.dr. Sadudin Musabegović (estetičar umjetnosti), Stjepan Roš (arhitekt - dizajner), Bojan Hadžihalilović (dizajner), Ahmed Kapidžić (arhitekt), Nusret Pašić (akademski slikar) i Hasan Čakar (akademski slikar).

Organizacioni odbor dao je smjernice za odabir lokacije i odabir idejnog rješenja spomen-obilježja. Ono treba imati univerzalnu poruku: "da nas zaštiti od zaborava i bude mjesto vječnog, tužnog i sjetnog podsjećanja na sve dječije žrtve", ali istovremeno i ishodište poruke da se takav užas više nikada i nigdje ne ponovi.

Zaključeno je da spomen-obilježje djeci opkoljenog Sarajeva treba postati prepoznatljivo mjesto vječnog pomena i izvorište neugasive poruke - ne samo za Sarajevo i BiH već i za Evropu i svijet.

Spomen-obilježje treba biti postavljeno na istaknutom mjestu u gradu, izloženo stalnom pogledu i sjećanju, gdje dnevno prođe više desetina hiljada građana Sarajeva, ali i mnogo putnika-namjernika.

Razmotrit će se i mogućnost da se lokacija spomen-obilježja oplemeni vodom kao simbolom neprolaznosti, svjetlom (iluminacija), zvukom i drugim sadržajima za raznovrsna okupljanja.

Na osnovu ovih smjernica formirani stručni timovi trebaju u roku od sedam dana analizirati dosadašnja rješenja te Organizacionom odboru dati stručno mišljenje da li je nagrađeni rad prihvatljiv ili je potrebno u skladu s eventualno novom lokacijom raspisati i novi konkurs.

Sjednici Organizacionog odbora prisustvovali su predstavnici Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo, općina Novi Grad, Hadžići i Centar te Dječijeg pokreta "Mira, ljubavi i prijateljstva", saopćeno je iz Gradske uprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: