BiH
0

Organizacioni odbor održao sjednicu za podizanje Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva

FENA
Organizacioni odbor za podizanje Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. je na danas održanoj sjednici prihvatio inicijativu Udruženja roditelja ubijene djece za povećanjem visine fundamenta spomenika radi ispisivanja imena djece.

Na spomen obilježju trebalo bi se nalaziti ime i prezime djeteta, ime jednog od roditelja, godina rođenja i godina smrti ubijenog djeteta.

Odbor je utvrdio da se u roku od 10 dana potpiše Sporazum o sufinansiranju izgradnje Spomen obilježja između Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i općina koje pripadaju Gradu i Kantonu kako bi sredstva koja su planirana u budžetima ovih institucija za ovaj projekat postala operativna i kako bi se išlo brže u daljnje faze projekta prema utvrđenoj dinamici.

Prijedlog Sporazuma dostavljen je svim institucijama kako bi u roku od sedam dana dale mišljenje na ponuđeni tekst Sporazuma.

Odbor je utvrdio i da se na dan potpisivanja Sporazuma o sufinansiranju izgradnje Spomen obilježja potpiše i Ugovor sa autorom idejnog rješenja Mesudom Kečom za izradu skulpture.

Odbor je upoznat s prijedlogom Kluba prijatelja Zemlje "Planet" za snimanje dokumentarnog filma o poginuloj djeci opkoljenog Sarajeva i izgradnji Spomen obilježja i zahtjevom upućenim Gradu za pokroviteljstvo ovog filma, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.