BiH
0

Organizacije civilnog društva sutra o političkoj situaciji u BiH

FENA
Centar za promociju civilnog društva smatra da su građani "u ovakvoj političkoj krizi" umjesto korisnika usluga efikasne i odgovorne vlasti postali taoci koji plaćaju najskuplju cijenu.

Centar uočava da se izabrani predstavnici vlasti više ni deklarativno ne zalažu za rješavanje problema građana; da nezaposlenost raste; da je siromašnih ljudi sve više i da su građani umjesto strategija i programa koje je do sada trebalo da ponude vlade države i entiteta dobili nova poskupljenja, nove poreze.

Iako su nakon izbora obećavali da su uspostavljene koalicije čiji će se rad bazirati na dogovorenim programima, politička kriza koja traje posljednjih mjeseci pokazuje da se predstavnici vladajućih partija nisu dogovorili ni oko jednog bitnijeg pitanja, stav je Centra za promociju civilnog društva.

U povodu svega navedenog ova organizacija najavljuje da će u petak 23. novembra održati, prvi put u BiH, skup organizacija civilnog društva, radi pokretanja ozbiljne rasprave o aktuelnim društvenim i političkim dešavanjima u BiH.

Prisustvo za skup potvrdili su predstavnici organizacija civilnog društva, medija, akademske zajednice u BiH, udruženja poljoprivrednika i građanskih organizacija i inicijativa te građana iz BiH.