BiH
0

Orašje: Primorac i Alić polažu kamen temeljac za novu školu

FENA
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske Dragan Primorac te ministrica obrazovanja i znanosti Federacije BiH Meliha Alić položit će 29. veljače u Oršaju kamen temeljac za novu školu.

To je zaključeno na sastanku ministra Primorca, njegovih suradnika te ministara iz četiri županije s hrvatskom većinom u Federaciji BiH, a koji je održan u Zagrebu.

Kako je priopćeno iz Vlade Posavske županije, u razgovorima je sudjelovao i ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta te županije Marijan Živković.

Tijekom susreta bilo je riječi o približavanju nastavnih planova i programa u županijama F BiH s planovima u Hrvatskoj zbog lakše obostrane prohodnosti učenika.

Govoreći o posavskim prioritetima, ministar Živković je naveo osnutak veleučilišta u Orašju u suradnji s osječkim Sveučilištem i Medicinskim fakultetom iz Osijeka. Po njegovim riječima, veleučilište bi imalo tri odjela i to informatiku u Žepču, fizioterapiju u Novom Biloj i Studij za više medicinske sestre u Orašju, a sjedište Veleučilišta bilo bi u Orašju.

Također, Živković je istaknuto da je Orašje pripremljeno za organiziranje nastave za studente te da su zgradi Županijske vlade preuređene prostorije za praćenje nastave te da će primjereni uvjeti biti osigurani tek s izgradnjom nove srednje škole u Orašju.