BiH
0

Orašje: Održana pokazna vježba Vojske BiH

FENA
Na području oraške općine, u okolici Bukove Grede, održane su dvije pokazne vježbe Vojske BiH. Prva je bila uz suradnju s Civilnom zaštitom i Crvenim križem na temu pomoći civilnim strukturama u uvjetima elementarne nepogode, posebno opasnosti od poplava, a druga je bila u znaku nasilnog izviđanja s prelaskom vodene zapreke, doznaje se od bojnika Mate Zrinića, rukovoditelja vježbe i zapovjednika 3. pješačke bojne.

Vježba je ocjenjena povoljno, a u njoj je sudjelovalo stotinjak osoba i materijalno-tehnička sredstva predviđenih za te operacije.

"Impresioniran sam pokazanim na vojnoj vježbi jer je potvrdila visoku spremnost vojske za pomoć civilima i omogućila usvajanje novih vještina", izjavio je zapovjednik snaga EUFOR-a u BiH general bojnik Ignacio Martin Vilalain u Bukovoj Gredi nakon održanih vježbi.

Vježbe su, uz ostale, pratili i pukovnik Villa Enrico, zapovjednik savjetodavnog tima NATO-a, zapovjednik operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH brigadni general Anto Jeleč te zapovjednik 6. pješačke brigade brigadni general Stamenko Novaković.

"Pokazali ste da možete adekvatno odgovoriti svim izazovima i nedaćama koje se pred vas postave te u kratkom roku izvršiti zadaću", izjavio je brigadni general Jeleč.

Prva vježba izvedena je u suradnji sa Civilnom zaštitom i Crvenim križem na temu pomoći civilnim strukturama u uvjetima elementarne nepogode, posebno opasnosti od poplava "Vidra 2008".

"Dana je najviša ocjena za provedenu vježbu i pokazane mogućnosti postrojbi Oružanih snaga BiH u ekstremnim uvjetima kakve su poplave ili elementarne nepogode. Pokazano je i jedinstvo te dobra suradnju vojnih i civilnih struktura", kazao je bojnik Zrinić, rukovoditelj vježbe.