{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnice protiv tri osobe zbog ratnog zločina u selu Serdari

F
8.10.2011. u 11:38
0
3
Optužnice protiv tri osobe zbog ratnog zločina u selu Serdari
0
Optužnice protiv tri osobe zbog ratnog zločina u selu Serdari
Tužitelj iz Regionalnog tima I, Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Planinčić Fikreta zv.“Taci“ (1956) rođenog u Dabovcima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru, Lišančić Rasima, (1945) rođenog u Dabovcima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru i Menzil Seada (1964) rođenog u Hrvaćanima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru, saopćeno je u subotu iz Tužilaštva BiH.
Optuženi se terete da su, tokom 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba, kao pripadnici TO Kotor Varoš, zajedno s drugim osobama, 17.09.1992. godine, sudjelovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti, u selu Serdari, u općini Kotor Varoš, koje se nalazilo izvan zone ratnih dejstava.

U optužnici se navodi da je napad, u kojem je sudjelovalo više od 20 pripadnika TO Kotor Varoš, uključujući i optužene, izvršen u jutarnjim satima, kada se najveći broj civila nalazio na spavanju.

Optuženi su znali da se u selu nalaze civili, a u napadu na selo ubijeno je 16 civila srpske nacionalnosti, od kojih su neki ubijeni iz vatrenog oružja ispred i unutar stambenih objekata u kojima su boravili, na način da su usmrćeni hicima iz vatrenog oružja i bacanjem ručnih bombi, a napad je rezultirao i nanošenjem teških tjelesnih ozlijeda i ranjavanjem više osoba.

U napadu je ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti, oba spola, starosti između 4 i 60 godina. Među ranjenim osobama bila je i žena u visokom stupnju trudnoće.

Nakon napada, imovina civila je paljena i uništavana, a jedna osoba ženskog spola, prisilno je odvedena u zatočenje na drugoj lokaciji, gdje je protuzakonito držana i ispitivana nekoliko dana.

Optuženi se terete da su kršeći pravila Međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba učestvovali u napadu na civilno stanovništvo i objekte, a napad je imao za posljedicu smrt, teške povrede civila i uništavanje imovine, čime su počinili kazneno djelo-Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: