Tužilaštvo BiH
1

Optužnice protiv dva muškarca zbog zločina u Hadžićima i Gackom

FENA
Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je i uputio Sudu BiH optužnicu protiv dva muškarca osumnjičenja za krivično djelo ratnog zločina.

Azemin Sadiković, rođen 5. juna 1972. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, tereti se za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Osumnjičen je da je u maju 1992. godine, ubio četiri civila srpske nacionalnosti, u selu Kasatići, zaselak Miloševići, općina Hadžići.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica Vitomira Popića (51) tereti za zločin protiv čovječnosti na području opštine Gacko. Popić je državljanin Srbije, do rata je živio u Gacku, a sadašnje prebivalište mu je u Novom Sadu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica Popića tereti da je za vrijeme oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandira Stanice milicije u SJB Gacko, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području opštine Gacko.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je učestvovao u zatvaranju, nečovječnim djelima, ubistvima, deportaciji, prisilnim preseljenjima, mučenju, te u formiranju i održavanju logorskog sistema u Gacku u kojem su bili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti.

Optužnice su proslijeđene Sudu BiH na potvrđivanje.