Slučaj organizacije ekskurzije u Puli
0

Optužnica zbog prevare maturanata iz Banovića

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu koju je potvrdio Općinski sud Tuzla protiv pet osoba zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi.

Optužnica za krivično djelo utaje tereti Duška Rujevića, Almira Brkića, Kristiana Pavića, Ramiza Mešanovića i Renatu Omić, a vezano e za organizaciju maturalne ekskurzije učenika završnog razreda Mješovite srednje škole iz Banovića u septembru 2010. godine u Puli, te za organizaciju prevoza, smještaja i viziranja dokumentacije za karatiste iz Bosne i Hercegovine u oktobru 2010. godine u Italiji.

U optužnici je u prvoj tački navedeno da postoji osnovana sumnja da je Rujević kao punomoćnik Turističke agencije "Oceanic travel" od odgovornih osoba u pomenutoj školi preuzeo ukupan iznos novca prikupljenog za plaćanje troškova smještaja i prevoza za matuaralnu ekskurziju učenika u Puli, te da je dio novca u iznosu većem od 20.000 KM zadržao za sebe, čime je boravak više od 140 učenika u hotelu bio uskraćen radi neuplaćenog smještaja.

U optužnici je navedena i osnovana sumnja da je Rujević, kao punomoćnik Turističke agencije "Mediteran tours", preuzeo novac od predstavnika Saveza karate klubova FBiH za prevoz, smještaj i viziranje dokumentacije za boravak karatista u Italiji, te da je dio novca u iznosu od 4.650 KM zadržao za sebe.

Optužnicom se terete i odgovorne osobe u "Oceanic travelu" Almir Brkić i Kristian Pavić, direktor JU MSŠ Banovići Ramiz Mešanović, kao i direktorica "Mediteran toursa" Renata Omić zbog postojanja osnovane sumnje da su propustili izvršiti svoje dužnosti, odnosno obavezne provjere, kako bi se ekskurzija učenika u Puli i boravak sportista u Italiji proveli na planirani način.

Nakon pokretanja istrage Tužilaštva protiv odgovornih osoba u "Oceanic travelu", u vansudskoj nagodbi između roditelja učenika i pomenutih je u februaru 2011. godine izvršeno obeštećenje roditelja u cjelokupnom iznosu, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.