Tužilaštvo BiH
0

Optužnica za poreznu utaju 2 miliona KM

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Sulejme Klopić zvane "Nađa", rođene 13.1.1955. godine u Orašju, državljanke BiH.

Optužnica tereti Sulejmu Klopić da je kao odgovorna osoba firme "S&J" d.o.o. Brčko i kao osoba koja je neposredno rukovodila poslovima preduzeća "Kekec" d.o.o. Brčko, u 2004. i 2005. godini, utajila porez za obje firme u ukupnom iznosu 2.171.101 KM.

Kako se ističe u današnjem saopćenju Tužilaštva BiH, u optužnici se, između ostalog, navodi da je optužena kao odgovorna osoba pravne osobe "S&J“ d.o.o. Brčko i porezni obveznik u namjeri izbjegavanja plaćanje poreza na promet, robu nabavljenu od njoj poznatih dobavljača prodavala njoj poznatim kupcima, u maloprodaji i za gotovinu.

Optužena navedeni promet nije obračunala i prijavila, niti na isti platila porez, a da bi to prikrila, na osnovu bjanko ovjerenih narudžbenica i izjava da roba služi za dalju prodaju, kroz svoje knjigovodstvo je sačinjavala fiktivne račune, odnosno račune koji ni formalno ni sadržajno nisu sačinjeni u skladu sa Zakonom o porezu na promet proizvoda i usluga.

Nadalje, u optužnici se navodi da je optužena u namjeri da izbjegne obračun i plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga tokom 2004. i 2005. godine, kroz knjigovodstvo preduzeća "Kekec" d.o.o. Brčko, lažno prikazivala promet robe u veleprodaji iako stvarnog prometa robe nije bilo, već je istu robu prodala u maloprodaji te na taj način je izbjegla da obračuna i plati porez na promet proizvoda i usluga.

Optužena Sulejma Klopić tereti se i da je izbjegla plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o činjenicama koji su od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih obaveza, a iznos čije je plaćanje izbjegnuto prelazi 200.000 KM, čime je počinila produženo krivično djelo Porezna utaja iz člana 210. stav 3. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.