{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica za poreznu utaju 2 miliona KM

F
9.1.2009. u 15:18
0
2
Optužnica za poreznu utaju 2 miliona KM
0
Optužnica za poreznu utaju 2 miliona KM
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Sulejme Klopić zvane "Nađa", rođene 13.1.1955. godine u Orašju, državljanke BiH.
Optužnica tereti Sulejmu Klopić da je kao odgovorna osoba firme "S&J" d.o.o. Brčko i kao osoba koja je neposredno rukovodila poslovima preduzeća "Kekec" d.o.o. Brčko, u 2004. i 2005. godini, utajila porez za obje firme u ukupnom iznosu 2.171.101 KM.

Kako se ističe u današnjem saopćenju Tužilaštva BiH, u optužnici se, između ostalog, navodi da je optužena kao odgovorna osoba pravne osobe "S&J“ d.o.o. Brčko i porezni obveznik u namjeri izbjegavanja plaćanje poreza na promet, robu nabavljenu od njoj poznatih dobavljača prodavala njoj poznatim kupcima, u maloprodaji i za gotovinu.

Optužena navedeni promet nije obračunala i prijavila, niti na isti platila porez, a da bi to prikrila, na osnovu bjanko ovjerenih narudžbenica i izjava da roba služi za dalju prodaju, kroz svoje knjigovodstvo je sačinjavala fiktivne račune, odnosno račune koji ni formalno ni sadržajno nisu sačinjeni u skladu sa Zakonom o porezu na promet proizvoda i usluga.

Nadalje, u optužnici se navodi da je optužena u namjeri da izbjegne obračun i plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga tokom 2004. i 2005. godine, kroz knjigovodstvo preduzeća "Kekec" d.o.o. Brčko, lažno prikazivala promet robe u veleprodaji iako stvarnog prometa robe nije bilo, već je istu robu prodala u maloprodaji te na taj način je izbjegla da obračuna i plati porez na promet proizvoda i usluga.

Optužena Sulejma Klopić tereti se i da je izbjegla plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o činjenicama koji su od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih obaveza, a iznos čije je plaćanje izbjegnuto prelazi 200.000 KM, čime je počinila produženo krivično djelo Porezna utaja iz člana 210. stav 3. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: