Tužilaštvo BiH
0

Optužnica protiv trojice zbog krijumčarenja ljudi

SRNA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ivana Radića, Darka Borasa i Tihomira Bulića, koji se terete za krijumčarenje ljudi.

Prema navodima optužnice, optuženi su 19. aprila 2012. godine iz koristoljublja omogućili dvojici državljana Srbije nedozvoljen prelazak preko granice BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Bulić, ranije osuđivani državljanin BiH i Hrvatske, dogovorio je sa trećom osobom da za 200 eura iz BiH u Hrvatsku prokrijumčare osobe koja nisu imale lična dokumenta, te nisu ispunjavale uslove za legalan prelazak granice.

U optužnici se navodi da je Bulić, u dogovoru sa državljaninom BiH i Hrvatske Radićem i ranije osuđivanim Borasom, organizovao ilegalno prevođenje osoba preko granice BiH.

Krijumčarene osobe nastavile su put prema unutrašnjosti Hrvatske, gdje ih je kontrolisala i privela hrvatska policija jer nisu posjedovale identifikaciona dokumenta.

Optuženi se terete da su iz koristoljublja omogućili drugima nedozvoljen prelazak granice, čime su učinili krivično djelo krijumčarenja ljudi.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.