Tužilaštvo BiH
0

Optužnica protiv tri osobe zbog utaje poreza

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe i jedne pravne osobe, koje se terete za krivično djelo porezne utaje iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.

.Tužilac Posebnog odjela za organizirani krminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Edina va, rođenog 15. 11.1978. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Alme Tataragić, rođene 25. 2. 1955. godine u Foči, nastanjene u Sarajevu, državljanke BiH, Mie Fetahović, rođene 12. 12.1982. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjena, državljanke BiH, i pravne osobe "BOSOIL" d.o.o., društva sa ograničenom odgovornošću za posredništvo, unutrašnju i vanjsku trgovinu krutim, tečnim i plinovitim gorivima, sa sjedištem u Sarajevu.

Optuženica tereti Edina Fetahovića da je kao osnivač i odgovorna osoba u firmi "Bosoil“ d.o.o. u Sarajevu, zajedno sa optuženom Almom Tataragić, koja je neposredno rukovodila knjigovodstveno-računovodstvenim poslovima, te optuženom Miom Fetahović koja je obavljala pomoćne poslove, u vremenskom periodu od 01. 11.2008. do 28. 2.2010. godine, utajio porez u ukupnom iznosu od 127.940,00 KM.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi, u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza, zajedničkim djelovanjem u svom poslovanju bavili se poslovima fiktivne nabavke robe, od njima poznatih dobavljača, te za takav fiktivni promet podnosili prijave poreza na dodatu vrijednost nadležnom organu, a koje prijave su i potpisivali i ovjeravali pečatom firme, sa više iskazanih ulaznih vrijednosti PDV-a.

Na ovaj način, optuženi Edin Fetahović, Alma Tataragić i Mia Fetahović su postupali suprotno odredbama Zakona o porezu na dodatu vrijednost i Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, a što je utvrđeno u postupku kontrole Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Optužena pravna osoba "Bosoil" d.o.o. Sarajevo se tereti da kao porezni obaveznik nije evidentirala prodaju u poslovnim knjigama pravne osobe, a optuženi Edin Fetahovićkao odgovorna osoba u firmi, da je za račun i u korist pravne osobe na osnovu fiktivne dokumentacije i podnesenih prijava poreza na dodatu vrijednost u navedenom vremeskom periodu, smanjio obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost za navedeni iznos novca.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi su, zajedno izbjegli da plate davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH, ne dajući zahtjevane podatke, te davanjem lažnih podataka o stečenim oporezivim prihodima pravne osobe i o drugim činjenicama, koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa ovakvih obaveza, a iznos obaveze čije je plaćanje izbjegnuto prelazi iznos od 50.000,00 KM.

Zbog svega navedenog, Edin Fetahović se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZ BiH, optužena Alma Tataragić se tereti da je počinila krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZ BiH, sve u vezi sa članom 29. KZ BiH, a optužena Mia Fetahović se tereti da je počinila krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 3., u vezi sa stavom 1., sve u vezi sa članom 31. KZ BiH, te se pravna osoba "Bosoil" d.o.o. Sarajevo tereti da je počinila krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZ BiH, sve u vezi sa članom 124. stav 1. tačka a).

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.