{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv tri osobe zbog utaje poreza

S
21.7.2011. u 12:04
0
0
Optužnica protiv tri osobe zbog utaje poreza
0
Optužnica protiv tri osobe zbog utaje poreza
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe i jedne pravne osobe, koje se terete za krivično djelo porezne utaje iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.
.Tužilac Posebnog odjela za organizirani krminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Edina va, rođenog 15. 11.1978. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Alme Tataragić, rođene 25. 2. 1955. godine u Foči, nastanjene u Sarajevu, državljanke BiH, Mie Fetahović, rođene 12. 12.1982. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjena, državljanke BiH, i pravne osobe "BOSOIL" d.o.o., društva sa ograničenom odgovornošću za posredništvo, unutrašnju i vanjsku trgovinu krutim, tečnim i plinovitim gorivima, sa sjedištem u Sarajevu.

Optuženica tereti Edina Fetahovića da je kao osnivač i odgovorna osoba u firmi "Bosoil“ d.o.o. u Sarajevu, zajedno sa optuženom Almom Tataragić, koja je neposredno rukovodila knjigovodstveno-računovodstvenim poslovima, te optuženom Miom Fetahović koja je obavljala pomoćne poslove, u vremenskom periodu od 01.
11.2008. do 28. 2.2010. godine, utajio porez u ukupnom iznosu od 127.940,00 KM.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi, u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza, zajedničkim djelovanjem u svom poslovanju bavili se poslovima fiktivne nabavke robe, od njima poznatih dobavljača, te za takav fiktivni promet podnosili prijave poreza na dodatu vrijednost nadležnom organu, a koje prijave su i potpisivali i ovjeravali pečatom firme, sa više iskazanih ulaznih vrijednosti PDV-a.

Na ovaj način, optuženi Edin Fetahović, Alma Tataragić i Mia Fetahović su postupali suprotno odredbama Zakona o porezu na dodatu vrijednost i Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, a što je utvrđeno u postupku kontrole Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Optužena pravna osoba "Bosoil" d.o.o. Sarajevo se tereti da kao porezni obaveznik nije evidentirala prodaju u poslovnim knjigama pravne osobe, a optuženi Edin Fetahovićkao odgovorna osoba u firmi, da je za račun i u korist pravne osobe na osnovu fiktivne dokumentacije i podnesenih prijava poreza na dodatu vrijednost u navedenom vremeskom periodu, smanjio obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost za navedeni iznos novca.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi su, zajedno izbjegli da plate davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH, ne dajući zahtjevane podatke, te davanjem lažnih podataka o stečenim oporezivim prihodima pravne osobe i o drugim činjenicama, koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa ovakvih obaveza, a iznos obaveze čije je plaćanje izbjegnuto prelazi iznos od 50.000,00 KM.

Zbog svega navedenog, Edin Fetahović se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZ BiH, optužena Alma Tataragić se tereti da je počinila krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZ BiH, sve u vezi sa članom 29. KZ BiH, a optužena Mia Fetahović se tereti da je počinila krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 3., u vezi sa stavom 1., sve u vezi sa članom 31. KZ BiH, te se pravna osoba "Bosoil" d.o.o. Sarajevo tereti da je počinila krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZ BiH, sve u vezi sa članom 124. stav 1. tačka a).

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: