{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv pripadnika VRS zbog likvidacije porodice Ećimović u Prijedoru

9.12.2015. u 11:37
66
Optužnica protiv pripadnika VRS zbog likvidacije porodice Ećimović u Prijedoru
66
Optužnica protiv pripadnika VRS zbog likvidacije porodice Ećimović u Prijedoru
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv dvije osobe zbog ratnog zločina na području Prijedora, a u vezi ubistva pet članova porodice Ećimović.
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Milorada Radakovića zvanog Srbo i Gorana Pejića.

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i vojske RS, usmjerenog protiv stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika policijskih i vojnih formacija, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su, tokom mjeseca juna 1992. godine, naoružani automatskim puškama, došli u mjestu Tukovi u općini Prijedor, u blizinu kuće u kojoj su se nalazili civili hrvatske nacionalnosti porodice Ećimović, u to vrijeme ugledne i imućne porodice u Prijedoru, u kojoj su se nalazili dvije žene i muškarac, kao i dvoje djece uzrasta 5 i 7 godina.

Nakon dolaska optuženi su rafalnim pucanjem na civile iz automatskog oružja sa prigušivačima, nanijeli višestruke povrede i prouzročili smrt troje civila iz obitelji Ećimović, dok su se djeca uspjela sakriti te preživjela stijeljanje. Nakon toga, optuženi su otišli do kuće u kojoj su se također nalazili civili hrvatske nacionalnosti porodice Ećimović, muškarac i žena starosti 62 i 59 godina, te ih usmrtili rafalnim pucanjem iz automatskog oružja.

"Navedenim ubojstvom pet civila iz jedne porodice, izvršeno je zastašivanje stanovništva hrvatske i bošnjačke nacionalnosti na tom području, pa su civili koji nisu već ranije bili odvedeni u nezakonita zatočenja u prijedorske logore, nakon tog događaja iz straha za svoje živote napustili Prijedor, mjesto Tukove i okolna mjesta, nakon čega žive u rasljenju širom BiH, Hrvatske i svijeta, gdje se u najvećem broju nalaze i danas i nisu se u većoj mjeri vratili u prijeratne domove", stoji u saopćenju Tužilaštva.

Tužiteljstvo će krivnju optuženih dokazivati pozivanjem 27 svjedoka i stručnih vještaka a uz optužnicu je priloženo više od 70 materijalnih dokaza. Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: