BiH
66

Optužnica protiv pripadnika VRS zbog likvidacije porodice Ećimović u Prijedoru

Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv dvije osobe zbog ratnog zločina na području Prijedora, a u vezi ubistva pet članova porodice Ećimović.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Milorada Radakovića zvanog Srbo i Gorana Pejića.

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i vojske RS, usmjerenog protiv stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika policijskih i vojnih formacija, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su, tokom mjeseca juna 1992. godine, naoružani automatskim puškama, došli u mjestu Tukovi u općini Prijedor, u blizinu kuće u kojoj su se nalazili civili hrvatske nacionalnosti porodice Ećimović, u to vrijeme ugledne i imućne porodice u Prijedoru, u kojoj su se nalazili dvije žene i muškarac, kao i dvoje djece uzrasta 5 i 7 godina.

Nakon dolaska optuženi su rafalnim pucanjem na civile iz automatskog oružja sa prigušivačima, nanijeli višestruke povrede i prouzročili smrt troje civila iz obitelji Ećimović, dok su se djeca uspjela sakriti te preživjela stijeljanje. Nakon toga, optuženi su otišli do kuće u kojoj su se također nalazili civili hrvatske nacionalnosti porodice Ećimović, muškarac i žena starosti 62 i 59 godina, te ih usmrtili rafalnim pucanjem iz automatskog oružja.

"Navedenim ubojstvom pet civila iz jedne porodice, izvršeno je zastašivanje stanovništva hrvatske i bošnjačke nacionalnosti na tom području, pa su civili koji nisu već ranije bili odvedeni u nezakonita zatočenja u prijedorske logore, nakon tog događaja iz straha za svoje živote napustili Prijedor, mjesto Tukove i okolna mjesta, nakon čega žive u rasljenju širom BiH, Hrvatske i svijeta, gdje se u najvećem broju nalaze i danas i nisu se u većoj mjeri vratili u prijeratne domove", stoji u saopćenju Tužilaštva.

Tužiteljstvo će krivnju optuženih dokazivati pozivanjem 27 svjedoka i stručnih vještaka a uz optužnicu je priloženo više od 70 materijalnih dokaza. Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.