BiH
18

Optužnica protiv pomoćnika načelnika Tuzle sedam mjeseci čeka potvrđivanje

Piše: M. Bošnjak
Slavko Stjepić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slavko Stjepić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U januaru 2015. godine Kantonalno tužilaštvo u Tuzli podiglo je optužnicu protiv Slavka Stjepića (56), pomoćnika općinskog načelnika Tuzle za prostorno uređenje i zaštitu okolice, zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

U optužnici je navedeno da je Slavko Stjepić, obavljajući pomenutu funkciju, donio niz različitih rješenja koja su vezana za oblast prostornog uređenja, urbanizma i građenja, te je na taj način omogućio da se konzorciju tri građevinske firme iz Tuzle i Lukavca, prilikom dodijele građevinskog zemljišta uz naknadu, za izgradnju poslovno-stambenog kompleksa blok C u naselju Stupine u Tuzli, pribavi imovinska korist u iznosu od blizu 770.000 KM.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu Tuzla na potvrđivanje, a ni sedam mjeseci poslije nije potvrđena ili odbijena. Razlog vjerovatno leži u činjenici da je 1. februara stupio na snagu Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, koji predviđa da svi predmeti iz kantonalnih tužilaštava u kojima protivpravna imovinska korist ili nanesena šteta prelaze 100.000 KM, prelaze u nadležnosti specijalnih odjela Vrhovnog suda FBiH i federalnog tužilaštva. Problem je što ovi odjeli još nisu formirani, tako da “slučaj Stjepić”, kao i stotine sličnih iz svih dijelova Federacije BiH, trenutno miruju i ne procesuiraju se.

“Svi predmeti koji su, u skladu sa prvobitno određenim datumom početka primjene Zakona o sprečavanju korupcije i organiziranog kriminala FBiH, a trebali su biti u nadležnosti Specijalnog odjela Federalnog tužilaštva FBiH, i dalje i do daljnjeg, dakle do stvarnog početka primjene Zakona, u nadležnosti ovog tužilaštva, kao i u nadležnosti svih drugih kantonalnih tužilaštava na području FBiH”, izjavio je Admir Arnautović, stručni saradnik u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli

U ovom tužilaštvu navode da nemaju informacija o tome dokle se stiglo sa formiranjem specijalnog odjela Federalnog tužilaštva.

Ostaje nejasno zašto se Kantonalni sud u Tuzli nije izjasnio o optužnici protiv Slavka Stjepića i drugih osoba u brojnim drugim predmetima koji čekaju na procesuiranje.

Uzgred, u krivičnoj prijavi koja je prije nepune tri godine podnesena protiv Stjepića od zastupnika fonda Ram invest iz Slovenije, za korupciju je osumnjičen i načelnik Tuzle Jasmin Imamović sa još dva svoja službenika.

“Osim optužnice podignute protiv Slavka Stjepića u ovom tužilaštvu, u drugim predmetima nisu donesene druge tužilačke odluke”, navodi se u izjavi Admira Arnautovića.

Zašto te odluke nisu donesene, ostaje nejasno, kao i kada će biti formirani specijalni odjeli Vrhovnog suda i Federalnog tužilaštva kako bi počelo procesuiranje više od 1.300 predmeta za teški kriminal s područja cijele Federacije BiH.