{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv osoba koje se terete za učešće u pljački na sarajevskom Aerodromu

S
30.4.2008. u 14:52
0
0
Optužnica protiv osoba koje se terete za učešće u pljački na sarajevskom Aerodromu
0
Optužnica protiv osoba koje se terete za učešće u pljački na sarajevskom Aerodromu
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv dvije osobe koje se terete da su, kao članovi zločinačke organizacije, sudjelovali u krivičnom djelu organiziranog kriminala u vezi sa pljačkom 2,5 miliona KM na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:
-Glavinić Suada zvanog “Sudo“ rođenog 15.06.1957. godine i
-Duvnjak Saudina, zvanog “Sudo“ rođenog 07.11.1980. godine.

Optuženi se terete da su kao članovi zločinačke organizacije, dana 05.12.2007. godine oko 14,50 sati na Međunarodnom aerodromu Sarajevo sudjelovali u otuđenju vrijednosne isporuke novca u iznosu od 1,315.755,46 eura (oko 2,500.000,00 KM),

Optuženi se terete da su kao pripadnici zločinačke organizacije, preduzimajući, zajedno sa njima poznatim pripadnicima, unaprijed određene i dogovorene radnje, sudjelovali u pripremanju i izvršenju krivičnih djela, kojim radnjama je izvršeno nasilje prema osobama uposlenim na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te upotrebom sile prema radnicima Granične policije BiH oduzeta tuđa pokretnina, s ciljem da njenim prisvajanjem pribave sebi protivpravnu imovinsku korist, pri čemu je krivično djelo izvršeno u sastavu grupe i pri čemu je upotrijebljeno oružje.

Optuženi Glavinić Suad i Duvnjak Saudin terete se da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. stav 2. KZ BiH u vezi sa krivičnim djelima: ugrožavanje sigurnosti zračne ili morske plovidbe iz člana 198. stav 2. KZ BiH i razbojništva iz člana 289. stav 2. KZ F BiH, počinjena u sticaju.

Optuženi se nalaze u pritvoru, a tužilac je stavio prijedlog za produženje pritvora do okončanja krivičnog postupka. Tužilac Tužilaštva BiH nastavlja istragu s ciljem otkrivanja i krivičnog procesuiranja ostalih članova zločinačke organizacije, kao i drugih osoba koje su sudjelovale u izvršenju navedenih krivičnih djela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: