{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv osam osoba zbog organiziranog kriminala i krijumčarenja droge

F
28.1.2014. u 14:02
0
1
Optužnica protiv osam osoba zbog organiziranog kriminala i krijumčarenja droge
0
Optužnica protiv osam osoba zbog organiziranog kriminala i krijumčarenja droge
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv osam osoba, koje se terete za organizirani kriminal i međunarodnog krijumčarenje više desetina kilograma droge marihuana - "skunk“.
Optuženi se terete da su kao organizirana skupina, zajedno s njima poznatim osobama iz BiH, Crne Gore i Albanije, radi sticanja materijalne koristi, tijekom 2013. godine, vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prijenos i krijumčarenje, te posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji, opojne droge marihuana - "skunk“ u količinama od više desetina kilograma, čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu dostiže iznos od nekoliko stotina hiljada KM, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su u više navrata, od osoba s područja Albanije i Crne Gore, nabavljali opojnu drogu u različitim količinama, nekada i po 20 kilograma, nakon čega su u međusobnom dogovoru, te u dogovoru s drugim osobama, vršili prepakiranje opojne droge, njeno skrivanje na različita posebno napravljena mjesta u automobilima, te drogu krijumčarili u BiH, kao i dalje prema zemljama EU.

Nakon krijumčarenja droge, ona je u Bosni i Hercegovini skrivana na različitim lokacijama, nakon čega je dogovarano njeno dalje prodavanje, isporuka i preuzimanje. Krijumčarena droga u više navrata je otkrivena policijskim aktivnostima i oduzeta od počinitelja. Istragu u ovom predmetu, Tužilaštvo BiH je realiziralo sa MUP-om Republike Srpske, kao nositeljem istražnih aktivnosti, uz asistenciju drugih policijskih agencija, te ostvarenu značajnu međunarodnu suradnju, u okviru ove složene istrage. Značajna suradnja ostvarena je i s Okružnim tužilaštvom u Trebinju. Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo organiziranog kriminala u svezi s kaznenim djelom neovlaštenog prometa opojnih droga.

Optuženi su Marko Božinović, rođen 19.08.1976. godine u Kotoru, Crna Gora, državljanin Crne Gore, Robert Ljiljak tzv. „Krezubi“, rođen 09.05.1977. godine u Novoj Gorici, Slovenija, državljanin Crne Gore, Momčilo Mijanović, zvani “Beli“, rođen 12.12.1979. godine u Trebinju, državljanin BiH Odisej Fofilos, zvani "Fofi“ ili „Grk“, rođen 11.11.1982. godine u Varešu, državljanin BiH, Vanja Kenjić, rođen 07.09.1991. godine u Sarajevu, državljanin BiH, Veis Husković, rođen 11.12.1970. godine u Mostaru, državljanin BiH, Davor Vuković, rođen 28.02.1983. godine u Trebinju, državljanin BiH i Predrag Ratković, rođen 07.08.1981. godine u Trebinju, državljanin BiH.

Ova optužnica pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i policijskih agencija u našoj zemlji, da otkrivaju i procesuiraju počinitelje međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, što je kazneno djelo sa ozbiljnim posljedicama po zdravlje građana, naročito mladih osoba u Bosni i Hercegovini. Odlučnu borbu protiv struktura narko-mafije, Tužilaštvo zajedno sa svim nadležnim policijskim agencijama nastavlja i u budućnosti, u svjetlu uspostave vladavine prava i sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine.

Optužnica je uz dokazni materijal, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: