BiH
0

Optužnica protiv osam osoba zbog organiziranog kriminala i krijumčarenja droge

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv osam osoba, koje se terete za organizirani kriminal i međunarodnog krijumčarenje više desetina kilograma droge marihuana - "skunk“.

Optuženi se terete da su kao organizirana skupina, zajedno s njima poznatim osobama iz BiH, Crne Gore i Albanije, radi sticanja materijalne koristi, tijekom 2013. godine, vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prijenos i krijumčarenje, te posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji, opojne droge marihuana - "skunk“ u količinama od više desetina kilograma, čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu dostiže iznos od nekoliko stotina hiljada KM, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su u više navrata, od osoba s područja Albanije i Crne Gore, nabavljali opojnu drogu u različitim količinama, nekada i po 20 kilograma, nakon čega su u međusobnom dogovoru, te u dogovoru s drugim osobama, vršili prepakiranje opojne droge, njeno skrivanje na različita posebno napravljena mjesta u automobilima, te drogu krijumčarili u BiH, kao i dalje prema zemljama EU.

Nakon krijumčarenja droge, ona je u Bosni i Hercegovini skrivana na različitim lokacijama, nakon čega je dogovarano njeno dalje prodavanje, isporuka i preuzimanje. Krijumčarena droga u više navrata je otkrivena policijskim aktivnostima i oduzeta od počinitelja. Istragu u ovom predmetu, Tužilaštvo BiH je realiziralo sa MUP-om Republike Srpske, kao nositeljem istražnih aktivnosti, uz asistenciju drugih policijskih agencija, te ostvarenu značajnu međunarodnu suradnju, u okviru ove složene istrage. Značajna suradnja ostvarena je i s Okružnim tužilaštvom u Trebinju. Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo organiziranog kriminala u svezi s kaznenim djelom neovlaštenog prometa opojnih droga.

Optuženi su Marko Božinović, rođen 19.08.1976. godine u Kotoru, Crna Gora, državljanin Crne Gore, Robert Ljiljak tzv. „Krezubi“, rođen 09.05.1977. godine u Novoj Gorici, Slovenija, državljanin Crne Gore, Momčilo Mijanović, zvani “Beli“, rođen 12.12.1979. godine u Trebinju, državljanin BiH Odisej Fofilos, zvani "Fofi“ ili „Grk“, rođen 11.11.1982. godine u Varešu, državljanin BiH, Vanja Kenjić, rođen 07.09.1991. godine u Sarajevu, državljanin BiH, Veis Husković, rođen 11.12.1970. godine u Mostaru, državljanin BiH, Davor Vuković, rođen 28.02.1983. godine u Trebinju, državljanin BiH i Predrag Ratković, rođen 07.08.1981. godine u Trebinju, državljanin BiH.

Ova optužnica pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i policijskih agencija u našoj zemlji, da otkrivaju i procesuiraju počinitelje međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, što je kazneno djelo sa ozbiljnim posljedicama po zdravlje građana, naročito mladih osoba u Bosni i Hercegovini. Odlučnu borbu protiv struktura narko-mafije, Tužilaštvo zajedno sa svim nadležnim policijskim agencijama nastavlja i u budućnosti, u svjetlu uspostave vladavine prava i sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine.

Optužnica je uz dokazni materijal, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.