BiH
0

Optužnica protiv Naila Kajtezovića zvanog Nako

FENA
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Naila Kajtezovića zvanog Nako (1982.), rođen u Vejincu u općini Velika Kladuša, državljanin BiH, koji se tereti da je iz koristoljublja omogućio za više osoba nedozvoljeni prelazak granice i time počinio krivično djelo krijumčarenja osoba.

Optužnicu je podigao državni tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Nail Kajtezović se tereti da je 28. septembra 2006. oko 1.30 sati na području općine Velika Kladuša u svoje vozilo marke „golf II“ primio osobe: D. B., S. J., C. A., H. A., M. L. i H. A., državljane Republike Albanije i Republike Srbije, te ih povezao u pravcu državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Znao je da na taj način omogućava ilegalan prelazak osobama koje ne ispunjavaju uvjete za zakonit prelazak državne granice. To je učinio radi pribavljanja imovinske koristi od tih osoba, jer je prilikom ulaska u vozilo od H. A. uzeo iznos od 300 eura. U toj namjeri su ga otkrili i spriječili ovlašteni radnici Granične policije Velika Kladuša koji su u mjestu Zagrad u općini Velika Kladuša zaustavili vozilo kojim je upravljao. Tom prilikom je Nail Kajtazović iskoristio moment izlaska iz vozila kojim je upravljao i pobjegao s mjeta događaja.