Stravični zločini
50

Optužnica protiv Miloša Krsmanovića: Vukao zarobljenike zakačene za kamion kroz Rogaticu

Klix.ba
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miloša Krsmanovića, rođenog 1956. godine u Rogatici, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, sam i sa drugim osobama, mučio, zlostavljao, nanosio tjelesne povrede i na nečovječan i ponižavajući način zlostavljao civile bošnjačke nacionalnosti, koji su bili zarobljeni u logoru Rasadnik i drugim lokacijama u Rogatici.

Optuženi se tereti da je nanosio tjelesne povrede i prijetio sakaćenjem jednom zarobljeniku, prisilio zarobljenika da pojede tri metka, nakon čega mu je nožem probio prst ruke. Također, optuženi se tereti da je zarobljenike u zimskim mjesecima na izuzetno niskim temperaturama prisiljavao na pranje teretnih vozila te ih nakon toga mučio, ponižavao i kupao vodom iz hidranta, te ih u takvom stanju, na niskim temperaturama, ozbiljno im ugrožavajući zdravlje prisilno vozio zakačene na karoseriju kamiona kroz grad Rogaticu i izlagao porugama stanovništva.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.