Zločini iz 1992.
3

Optužnica protiv Milana Todovića: "Kupio" žrtvu, zarobio je, maltretirao i silovao

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Milan Todović (1961.) se tereti za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja, protivpravnog zatvaranja žrtve bošnjačke nacionalnosti i držanja u zarobljeništvu i seksualnom ropstvu u Foči 1992. godine.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milana Todovića, rođenog 1961. godine u mjestu Čelebići-Velenići, općina Foča, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, paravojnih i policijskih snaga RS usmjerenog na civilno bošnjačko stanovništvo na području općine Foča, u vremenskom periodu od 30. oktobra 1992. do 05. marta 1993. godine na području Foče, u svojstvu pripadnika VRS, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava.

Prema navodima optužnice, nakon što je žrtva zarobljena i silovana na različitim lokacijama od različitih pripadnika VRS, optuženi se tereti da je žrtvu prisilio na seksualno ropstvo, "kupivši" je od pripadnika VRS.

Optuženi je u navedenom periodu žrtvu držao u stambenoj zgradi zatočenu u nehumanim uslovima, bez hrane, vode, struje i grijanja, gdje ju je maltretirao i tukao nanoseći joj tjelesne povrede te silovao više puta i prisiljavao na seksualni odnos sve dok nije uspjela pobjeći.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka g) u vezi sa članom 53. stavom 1. i članom 180. stavom 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.