BiH
0

Optužnica protiv Kraljića i drugih koji se terete za nedozvoljeno korištenje autorskih prava

FENA
Tužitelj Odjela za opći kriminal, međunarodnu saradnju i terorizam Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu u predmetu Kraljić i drugi koji se terete za krivično djelo - nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. KZBiH, saopćeno je iz državnog tužiteljstva.

Optužnica je podignuta protiv Darka Kraljića (1971.), Alena Hrstića (1975.), Bojana Kučana (1983.), Andrije Popovića (1971.), Dalibora Dražića (1983.), Sandre Kraljić (1973.), Drenški Milana Drenškog (1970.), Darka Putice (1979.) i Ivana Skoke (1975.).

Prema tužbenim navodima, Darko Kraljić je instalirao opremu za snimanje audio i videozapisa, uređaje za umnožavanje optičkih medija, mašine koji omogućavaju kopiranje većeg broja CD-ova odjednom, kao i 28 štampača koji omogućavaju štampanje omota za CD i DVD-ove u svom limenom montažnom objektu - ilegalnoj radionici u dvorištu kuće, u mjestu Domanovići u općini Čapljina.

On je od juna 2006. do 9. oktobra 2007. godine protivno članu 34. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje prema zakonu BiH neovlašteno umnožavao CD-ove i DVD-ove.

Od kraja augusta 2007. do 9. oktobra 2007. zajedno s Alenom Hrstićem, Bojanom Kučanom, Andrijom Popovićem i Daliborom Dražićem neovlašteno je, suprotno članu 34. spomenutog zakona umnožavao CD-ove i DVD-ove.

Kako se u optužnici navodi, svi oni su znali da su ovi CD-ovi i DVD-ovi nedozvoljeni - piratski primjerci.

Darko Kraljić je potom takve CD-ove i DVD-ove stavljao u promet u raznim music - shopovima. Sandra Kraljić u music shopu „Galaxy“, Milan Drenški u music shopu „Rondo“, i Darko Putica u music shopu „Discavery“, kao vlasnici, a Ivan Skoko kao odgovorna osoba u STR „Shupa Shop“, poslovna jedinica d.o.o. „Heli“ Mostar, stavljali su ove CD-ove i DVD-ove u promet, iznajmljivali ih i učinili dostupnim javnosti.

Oni za to nisu imali odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, a znali su da su ovo piratski primjerci.

Kod Darka Kraljića je pronađeno i oduzeto 13.357 optičkih medija, a u music shopovima je pronađeno oko 24.000 CD-ova i oko 8.000 DVD-ova.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo - nedozvoljenog korištenja autorskih prava iz člana 243. stav 1. KZ-a BiH u vezi sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH. U smislu čl. 243 st. 6. KZ- a BiH tužitelj je predložio da se trajno oduzme privremeno oduzeta računarska oprema kao i prazni i snimljeni mediji, prazne kutije i kutije s odštampanim omotima, te da se trajno oduzmu piratski nosači zvuka i slike.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je.