|

Optužnica protiv Golubovića i Božića za ratni zločin

Optužnica protiv Golubovića i Božića za ratni zločin
0
F
FENA
23.12.2014. u 14:50
27
komentara
0

dijeljenja
Optužnica protiv Golubovića i Božića za ratni zločin Foto. Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ante Golubovića (1969.), rođenog u Gradačcu, nastanjenog u Osijeku-Podravlje, državljanina R Hrvatske i Jurice Božića "Bajice“ (1970.), rođenog u Vrbovcu, općina Odžak, nastanjenog u Županji, državljanina BiH i R Hrvatske.
Golubović i Božić se terete da su počinili krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi se nalaze u bjekstvu i trenutno nisu dostupni pravosuđu BiH, a postupajući tužilac će zatražiti raspisivanje međunarodne potjernice u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općina Odžak i Bosanski Brod kao pripadnici Vojne policije HVO-a pri 102. Odžačkoj brigadi postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Kako se navodi, oni su u vremenskom periodu između mjeseca maja i novembra 1992. godine, optuženi Golubović u svojstvu upravnika, odnosno zamjenika upravnika i Božić u svojstvu stražara, sami ili zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a nečovječno postupali prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni.

Civili su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama Osnovne škole u Odžaku, u tvornici „Strolit“, općina Odžak, prostorijama Osnovne škole u Novom gradu, općina Odžak, kao i u zatvoreničkim objektima u prostorijama građevinskog materijala u Bosanskom Brodu, te u prostorijama Srednjoškolskog centra „Fric Pavlik“, općina Bosanski Brod.

Prema navodima optužnice, optuženi su činili i pomagali, te nisu sprečavali niti kažnjavali namjerno nanošenje snažnih fizičkih i duševnih bolova i patnji zatvorenim civilima, nečovječno postupanje prema zatvorenicma i zlostavljanje koje je rezultiralo ubistvima i smrtnim posljedicama.

Između ostalog, optuženi se terete za sudjelovanje u ubistvima, mučenjima, odvođenju zatvorenika na prinudni rad na prve borbene linije gdje je nekoliko njih izgubilo život a više lica je ranjeno, kao i aktivno učešće u pljačkanju imovine protivzakonito zatvorenih civila.

Nadalje, optuženi se terete za učešće u silovanjima i prisiljavanju nezakonito zatvorenih žena na prisilni seksu?lni odnos sa pripadnicima HVO-a ili drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad duševno oboljelom zatvorenicom, a Golubović se tereti da je u više navrata dolazio i višestruko silovao četiri žene, a među njima najčešće tada maloljetnu žrtvu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...