BiH
0

Optužnica protiv Golubovića i Božića za ratni zločin

FENA
Foto. Arhiv/Klix.ba
Foto. Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ante Golubovića (1969.), rođenog u Gradačcu, nastanjenog u Osijeku-Podravlje, državljanina R Hrvatske i Jurice Božića "Bajice“ (1970.), rođenog u Vrbovcu, općina Odžak, nastanjenog u Županji, državljanina BiH i R Hrvatske.

Golubović i Božić se terete da su počinili krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi se nalaze u bjekstvu i trenutno nisu dostupni pravosuđu BiH, a postupajući tužilac će zatražiti raspisivanje međunarodne potjernice u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općina Odžak i Bosanski Brod kao pripadnici Vojne policije HVO-a pri 102. Odžačkoj brigadi postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Kako se navodi, oni su u vremenskom periodu između mjeseca maja i novembra 1992. godine, optuženi Golubović u svojstvu upravnika, odnosno zamjenika upravnika i Božić u svojstvu stražara, sami ili zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a nečovječno postupali prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni.

Civili su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama Osnovne škole u Odžaku, u tvornici „Strolit“, općina Odžak, prostorijama Osnovne škole u Novom gradu, općina Odžak, kao i u zatvoreničkim objektima u prostorijama građevinskog materijala u Bosanskom Brodu, te u prostorijama Srednjoškolskog centra „Fric Pavlik“, općina Bosanski Brod.

Prema navodima optužnice, optuženi su činili i pomagali, te nisu sprečavali niti kažnjavali namjerno nanošenje snažnih fizičkih i duševnih bolova i patnji zatvorenim civilima, nečovječno postupanje prema zatvorenicma i zlostavljanje koje je rezultiralo ubistvima i smrtnim posljedicama.

Između ostalog, optuženi se terete za sudjelovanje u ubistvima, mučenjima, odvođenju zatvorenika na prinudni rad na prve borbene linije gdje je nekoliko njih izgubilo život a više lica je ranjeno, kao i aktivno učešće u pljačkanju imovine protivzakonito zatvorenih civila.

Nadalje, optuženi se terete za učešće u silovanjima i prisiljavanju nezakonito zatvorenih žena na prisilni seksu?lni odnos sa pripadnicima HVO-a ili drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad duševno oboljelom zatvorenicom, a Golubović se tereti da je u više navrata dolazio i višestruko silovao četiri žene, a među njima najčešće tada maloljetnu žrtvu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.