BiH
0

Optužnica protiv Džuzdanovića: U BiH donio lažne eure i puštao ih u opticaj

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ramiza Džuzdanovića, rođenog 1992. godine u Bijeljini, nastanjenog u Cannesu, državljanina Republike Francuske.

Optuženi se tereti nakon što je na području Republike Francuske na neutvrđen način pribavio krivotvorene novčanice u apoenima od po 10 i 20 eura ukupnog iznosa od 5.000 eura, novac je donio u Bosnu i Hercegovinu u namjeri da ga na području Bosne i Hercegovine stavi u opticaj kao pravi, i u toj namjeri je spriječen.

Prema navodima optužnice, optuženi je veći dio krivotvorenog novaca sakrio u kući kod treće osobe u Kladnju, koristeći kuću kao bazno mjesto u kojem je čuvao krivotvorene novčanice, a dio novca je ponio sa sobom pa je navedeni novac u blizini pomenute lokacije i na području opština Vlasenica i Milići u više navrata stavljao u opticaj kao pravi.

Nakon što su uposlenici prijavili policiji promet krivotvorenih eura i nakon što je policija identificirala, optuženi je lišen slobode.

Prilikom pretresa pomenutog stambenog objekta policijski službenici su pronašli preostali krivotvoreni novac i dio novca stečenog izvršenjem krivičnog djela.

Optuženi Džuzdanović se tereti da je sa umišljajem učinio više istih, vremenski povezanih krivičnih djela, pribavljajući lažan novac s ciljem da ga stavi u opticaj kao pravi i lažan novac stavio u opticaj, čime je počinio krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.