{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv dvije osobe zbog kaznenog djela spriječavanja dokazivanja

F
5.9.2014. u 11:26
0
4
Optužnica protiv dvije osobe zbog kaznenog djela spriječavanja dokazivanja
0
Optužnica protiv dvije osobe zbog kaznenog djela spriječavanja dokazivanja
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Radeta Ćorića, rođenog 1948. godine u mjestu Ilidža, Sarajevo, nastanjenog u Bijeljini i Mileta Jakovljevića, rođenog 1964. godine u Bijeljini, nastanjenog u Bijeljini, koji se terete za spriječavanje dokazivanja u okviru predmeta u kojem je provedena akcija kodnog naziva „Mašina“.
Akcija se odnosi na carinske i porezne zloupotrebe u vezi uvoza u Bosnu i Hercegovinu, velikih građevinskih i radnih mašina, te utaji velikih iznosa novca za koje je oštećen budžet BiH.

Optuženi se terete sa su, optuženi Ćorić kao vlasnik i odogovorna osoba poduzeća „Terex Inženjernig“ d.o.o. Bijeljina, a optuženi Jakovljević, kao osnivač i odgovorna osoba u poduzeću „Bijeljina put“ a.d. Bijeljina, kako bi spriječavali i otežali dokazivanje u predmetu koji se vodi u Sudu BiH, sakrili građevinsku radnu mašinu marke Catepillar, tip Cat 966 H.

U optužnici se navodi da su optuženi sklopili ugovor o korištenju radne mašine i sklonili je na šljunkaru u vlasništvu poduzeća „Bijeljina putevi“ a.d. Bijeljina, iako se radi o radnoj mašini koja je oduzeta po naredbi Suda BiH, uz potvrdu o oduzimanju, kao dokazni predmet.

Optuženi su sa navedene mašine uklonili identifikacijske pločice i serijske brojeve, te navedenu mašinu izmjestili izvan prostora u kojem je kao oduzeti predmet skladištena, čime su počinili kazneno djelo spriječavanje dokazivanja.

Tužiteljstvo BiH otkrivat će i odlučno spriječavati svaki pokušaj prikrivanja dokaza i ometanja kaznenog postupka koji se vodi na temelju optužnica koje je podiglo Tužiteljstvo BiH, naročito u predmetima koji se odnose na utaje u višemilionskim iznosima za koje je oštećen budžet i građani BiH.

Optužnica je upućena ne potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: