BiH
1

Optužnica protiv državljanina Velike Britanije zbog krijumčarenja ljudi

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv E.X. rođen 31. augusta 1960. godine u mjestu Onrer u Albaniji, nastanjenog u Holtonu u Velikoj Britaniji, državljanina Velike Britanije, koji se nalazi u pritvoru po rješenju Suda BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi E.X. se tereti da je u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, po prethodnom dogovoru s njemu poznatom osobom 4. januara 2014. godine, suprotno Konvenciji Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, ilegalno preveo stranog državljanina iz Republike Albanije preko Republike Crne Gore u BiH, s namjerom da tu osobu dalje prebaci u Veliku Britaniju, iako ta osoba ne ispunjava uslove za zakonit ulazak i boravak u svojstvu migranta u drugim državama čiji on nije državljanin i u kojima nema odobren boravak ili prebivalište.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi E.X. istog dana oko 19 sati, u mjestu Perućica kod Trebinja, svojim vozilom preko graničnog prelaza ušao u BiH, a albanskog državljanina je uputio da na nepristupačnim dijelovima terena koji nisu označeni kao granični prelaz, pješke pređe u BiH, gdje ga je optuženi E.X. trebao sačekati kako bi se zajedno uputili prema Hrvatskoj i Sloveniji do Italije, a zatim do Velike Britanije, u čemu je spriječen od pripadnika Granične policije BiH.

Optuženi i krijumčarena osoba su u mjestu Perućica kod Trebinja istog dana u 19,10 sati bili zaustavljeni i kontrolisani od policije, a zatim i lišeni slobode, nakon čega je D.M. prekršajno procesuiran, a E.X. priveden u prostorije Tužilaštva BiH.

Optužnica tereti E.X. da je iz koristoljublja omogućio drugoj osobi nedozvoljeni prelazak preko državne granice, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stava 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.