|

Optužnica protiv bh. švercera oružjem čiji su saradnici uhapšeni u Njemačkoj

Optužnica protiv bh. švercera oružjem čiji su saradnici uhapšeni u Njemačkoj
1
A. D.
17.1.2020. u 08:37
4
komentara
1

dijeljenja
Optužnica protiv bh. švercera oružjem čiji su saradnici uhapšeni u Njemačkoj Foto: M. O./Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Alena Hrvatovića (40) i Admira Salihovića (40) zbog neovlaštenog prometa oružjem.
Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od početka 2019. godine do 18. februara 2019. godine optuženi Hrvatović, kao organizator i rukovodilac grupe za neovlašteni promet oružjem, a drugooptuženi te druge njima poznate osobe kao pripadnici organizovane grupe, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi vršili međunarodno krijumčarenje veće količine ručnih bombi, automatskih pušaka, pištolja te drugih vrsta oružja i municije iz BiH prema Njemačkoj i Holandiji.

U optužnici se navodi da su oružje, municija i vojna oprema otkriveni i zaplijenjeni u Dresdenu, na području SR Njemačke, a pretresom motornog vozila marke
Mercedes, bh. registarskih oznaka, pronađeno je 95 ručnih bombi i maketa ručne bombe, 4 poluautomatske puške, 8 pištolja, kao i značajna količina municije raznih kalibara i vojne opreme koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Tužilaštvo BiH je ostvarilo značajnu saradnju s partnerskim agencijama SR Njemačke. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Okružni sud u njemačkom Dresdenu lani je osudio Dinu Šljoku (29) na tri godine i osam mjeseci zatvora, a Emila A. (17) na osam mjeseci zatvora zbog trgovine oružjem. Obojica su uhapšeni u februaru ove godine na Željezničkoj stanici u Dresdenu kada je u njihovom vozilu policija pronašla 95 ručnih bombi, četiri poluautomatske puške, osam pištolja i 261 komad municije. Oni su bili saradnici Hrvatovića.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...