BiH
1

Optužnica protiv banjalučkih policijskih inspektora zbog preprodaje droge

FENA
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske (RS) podiglo je optužnicu protiv pripadnika zločinačkog udruženja, koje se bavilo neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga herion i marihuana, a kojeg su činili inspektori Centra javne bezbjednosti Banja Luka Srđan Radulović, kao organizator, te Ognjen Stijak i Marko Kovačević, kao članovi udruženja.

Njima se stavlja na teret da su učinili krivično djelo organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, potvrđeno je danas iz ovog tužilaštva.

Optužnica je podignuta i protiv šefa Odsjeka za borbu protiv neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga Centra javne bezbjednosti Banja Luka Gorana Mihajlice, kao i inspektora Darija Dabić, Gavrila Šinikovića, Jovana Miljkovića i Vladimira Marčete, zbog postojanja osnovane sumnje da su, zajedno sa Radulovićem, Stijakom i Kovačevićem, učinili krivična djela: iznuđivanje iskaza, teška tjelesna povreda, lažno prijavljivanje krivičnog djela, povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, te falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Prema navodima optužnice, ovo zločinačko udruženje djelovalo je na području Banje Luke od kraja 2010. do oktobra 2013. godine, a isti su u namjeri eliminisanja konkurencije u prodaji opojnih droga, među prodavcima opojnih droga, pronalazili osobe koje će za njih prodavati opojne droge, a one osobe koje nisu pristale da na takav način sarađuju s njima, su fizički i psihički zlostavljali, od istih iznuđivali iskaze, podmetali dokaze, falisifikovali službene isprave prilikom vršenja pretresa, a sve u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi pripadnicima zločinačkog udruženja. Koristili su pritom sva raspoloživa ovlaštenja koja su im kao policijskim službenicima data, kao i svu neophodnu infrastrukturu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske: službena vozila, telefone, oružje, opremu, sredstva sile.

Kako se navodi u optužnici, za pripadnike zločinačkog udruženja, na ovaj način prodato je oko osam kilograma opojne droge heroin, kao i oko pet kilograma drugih opojnih droga, a novac dobijen prodajom opojnih droga u ukupnom iznosu od 117.000 KM, članovi zločinačkog udruženja su dijelili između sebe.

Radulović, Stijak i Kovačević, po nalogu Specijalnog tužilaštva, lišeni su slobode u oktobru 2013. od kada se nalaze u pritvoru.

Optužnicom je predloženo da se istima produži pritvor do okončanja glavnog pretresa.