{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv Abdije Osmanovića koji je držao žensku osobu u ropstvu

16.9.2015. u 11:37
0
5
Optužnica protiv Abdije Osmanovića koji je držao žensku osobu u ropstvu
0
Optužnica protiv Abdije Osmanovića koji je držao žensku osobu u ropstvu
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Abdije Osmanovića zvanog Fehim, rođenog 27.04.1968. godine u Živinicama.
Optuženi se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, protivno odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, u ropskom odnosu držao oštećenu A.S., osobu sa blagom retardacijom, koju je za novčanu nadoknadu preuzeo od svog brata, nakon čega je oštećenoj ograničio svako kretanje, držao je zatvorenu u kući te je odvodio na različita mjesta na području Živinica i Bihaća, te je tjerao da za njega prosi i donosi mu novac.

Optuženi Osmanović je oštećenu višestruko zlostavljao na izuzetno surov način, te ukoliko nije bio zadovoljan iznosom novca koji je isprosila, surovo tjelesno i psihički zlostavljao, što je ostavilo trajne fizičke povrede i posljedice po zdravlje oštećene.

U više navrata, oštećenu je držao u uvjetima nedostojnim za ljudsko biće, tjerao je da spava i jede na podu i zlostavljao na izuzetno teške načine, da bi u mjesecu novembru 2014. godine, oštećenoj na ulici prišao policajac, nakon čega je smještena u sigurnu kuću, gdje joj je pružena adekvatna njega i zdravstvena zaštita.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zasnivanje ropskog odnosa i prijevoz osoba u ropskom odnosu iz članka 185. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Ovo je prva optužnica za ovo krivično djelo u historiji Tužilaštva BiH.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje 17 svjedoka među kojima 6 vještaka, a priložen je i obiman dokazni materijal.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: