{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv Abdije Osmanovića koji je držao žensku osobu u ropstvu

16.9.2015. u 11:37
0
5
Optužnica protiv Abdije Osmanovića koji je držao žensku osobu u ropstvu
0
Optužnica protiv Abdije Osmanovića koji je držao žensku osobu u ropstvu
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Abdije Osmanovića zvanog Fehim, rođenog 27.04.1968. godine u Živinicama.
Optuženi se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, protivno odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, u ropskom odnosu držao oštećenu A.S., osobu sa blagom retardacijom, koju je za novčanu nadoknadu preuzeo od svog brata, nakon čega je oštećenoj ograničio svako kretanje, držao je zatvorenu u kući te je odvodio na različita mjesta na području Živinica i Bihaća, te je tjerao da za njega prosi i donosi mu novac.

Optuženi Osmanović je oštećenu višestruko zlostavljao na izuzetno surov način, te ukoliko nije bio zadovoljan iznosom novca koji je isprosila, surovo tjelesno i psihički zlostavljao, što je ostavilo trajne fizičke povrede i posljedice po zdravlje oštećene.

U više navrata, oštećenu je držao u uvjetima nedostojnim za ljudsko biće, tjerao je da spava i jede na podu i zlostavljao na izuzetno teške načine, da bi u mjesecu novembru 2014. godine, oštećenoj na ulici prišao policajac, nakon čega je smještena u sigurnu kuću, gdje joj je pružena adekvatna njega i zdravstvena zaštita.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zasnivanje ropskog odnosa i prijevoz osoba u ropskom odnosu iz članka 185. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Ovo je prva optužnica za ovo krivično djelo u historiji Tužilaštva BiH.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje 17 svjedoka među kojima 6 vještaka, a priložen je i obiman dokazni materijal.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: