BiH
0

Optuženi za zločine u Srebrenici se ne osjećaju krivim

BIRN
Zdravko Božić, Mladen Blagojević, Željko Zarić i Zoran Živanović nisu prisustvovali današnjem ročištu na kojem su se trebali izjasniti o navodima optužnice kojom se terete za ratne zločine počinjene protiv Bošnjaka iz Srebrenice.

Sudija Davorin Jukić je, u skladu sa zakonom, naredio da se u zapisnik unese da je četvorka negirala krivicu.

Tužilaštvu ove bivše pripadnike vojne policije Bratunačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske tereti da su u julu 1995. godine učestvovali u ubistvima, prisilnom premještanju i pritvaranju civila Bošnjaka nakon pada Srebrenice.

Božić, Blagojević, Zarić i Živanović se nisu pojavili na ročištu zbog navodne iscrpljenosti prouzrokovane višednevnim štrajkom glađu, na koju se žale mnogi optuženih i osuđenih pred Sudom BiH.

Međutim, prema izjavama sudskih vještaka, sva četvorica su bili sposobni da se izjasne o krivici.

Sudsko vijeće je već 19. januara donijelo odluku da se izvrši uvid u zdravstveno stanje optuženih koji odbijaju dolazak na sud zbog "iscrpljenosti", a svoje mišljenje o sposobnosti srebreničke četvorke iznijela su dva sudska vještaka.

"Kod zatvorenika nisu primjećene neke veće tegobe koje bi ih spriječile da prisustvuju suđenju", izjavio je vještak Senad Pešto, specijalista interne medicine.

Prema riječima sudskog vještaka Pešte, koji je obavio pregled 19. januara, svi zatvorenici su došli "na svojim nogama bez teturanja ili zanošenja na jednu stranu".

"Sva četvorica zatvorenika tokom 12 dana štrajka glađu konzumiraju ogromne količine sokova, vode i kafe", rekao je Pešto.

Pešto je također naveo da je od osoblja Kazneno popravnog zavoda Kula u Istočnom Sarajevu saznao da svi zatvorenici u svojim sobama imaju "osobne zalihe hrane".

"Ja ne mogu potvrditi da li je oni uzimaju ili ne", zaključio je Pešto.

Prema nalogu Suda BiH pregled četvorice optuženih obavila je i Marija Kaučić Komšić, specijalista sudske psihijatrije, koja je zaključila da je kod optuženih primjetno "depresivno stanje".

"Primjetna je mala depresivnost zbog brige za porodicu te činjenice da se nalaze u pritvoru, ali sposobni su da se izjasne o krivici", rekla je psihijatrica.

Sudija za prethodno saslušanje Davorin Jukić je istakao da su sva četvorica optuženih "uredno pozivani" da se pojave na Sudu kako bi se izjasnili o krivici te "upozoreni na posljedice nedolaska".

"Niko od učesnika ne može blokirati rad Suda pa tako ni optuženi", rekao je sudija Jukić i zaključio da se sva četvorica ne osjećaju krivim.