Možda je u Srbiji
0

Optuženi za silovanje kod Zvornika od 2020. je nedostupan bh. pravosuđu, može li postupak zastarjeti

S. Š.
Interpolova potjernica iz 2020. godine
Interpolova potjernica iz 2020. godine
Pravosudni organi Bosne i Hercegovine od 2020. godine tragaju za Dušanom Spasojevićem koji je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, potvrđeno je za Klix.ba.
Sud Bosne i Hercegovine je izdao naredbu od 07.04.2020. godine za raspisivanje međunarodne potjernice prema optuženom Dušanu Spasojeviću.

U optužnici se navodi da je optuženi Dušan Spasojević za vrijeme rata, kao pripadnik jedinice TO Malešić formirane u mjestu Malešić, općina Zvornik, 27. maja 1992. godine u Osnovnoj školi u mjestu Malešić, općina Zvornik, prisiljavao na seksualni odnos (silovanje).

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva BiH, Spasojević je u predvečernjim satima, odjeven u vojnu uniformu i naoružan vatrenim oružjem, ušao u učionicu u kojoj su se nalazile osobe koje su prethodno od pripadnika jedinice Teritorijalne odbrane Srpske općine Zvornik i drugih, za sada neidentifikovanih jedinica bile zatočene i čuvane pod oružjem, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme oružanog sukoba (postupajući suprotno odredbi člana 3. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12.08.1949. godine), prisiljavao drugu osobu upotrebom sile ili prijetnje direktnim napadom na njezin život ili tijelo ili na život ili tijelo njoj bliske osobe, na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju (silovanje).

Spasojevića je 2018. godine u Zvorniku uhapsila SIPA, a nakon što su mu određene mjere zabrane koje ne podrazumijevaju pritvor, njemu se gubi svaki trag i od 2020. godine je nedostupan pravosudnim organima.

Iste godine, na prvom ročištu koje je trebalo biti održano, njegov branilac Nenad Rubež rekao je da su mu rođaci optužene rekli da je pobjegao.

"Moje mišljenje je da je on u Srbiji", rekao je tada Rubež.

Kontaktirajući Sud BiH, dobili smo informaciju da Sud BiH nije zaprimio nikakav prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za izmjenu optužnice, a kojom se optuženi Dušan Spasojević tereti za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

S obzirom da će uskoro četiri godine od kako je Spasojević nedostupan bh. pravosuđu, postavlja se pitanje da li postupak može zastariti. Naime, Spasojević se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva za koje je predviđena kazna zatvora od najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.

Prema Krivičnom zakonu BiH, za djela za koja je predviđena kazna zatvora preko 10 godina, rok zastarjelosti je petnaest godina, a za djela za koja je predviđena kazna zatvora preko petnaest godina, rok zastarjelosti je dvadeset godina i za djela za koja je predviđena kazna zatvora od trideset do četrdeset godina, rok zastarjelosti je dvadeset pet godina.

Sudeći prema ovim odredbama, postupak neće zastariti, ali ono što nije novost jeste da Dušan Spasojević nije jedini koji se nalazi na potjernici i koji je zbog krivičnih djela ratnih zločina nedostupan pravosuđu. Ranije je Klix.ba pisao o Vukadinu Spasojeviću, a i za njega također postoji mogućnost da se krije u Srbiji.