{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optuženi za genocid u Srebrenici nisu se pojavili pred Sudom BiH

F
29.3.2013. u 18:19
0
8
Optuženi za genocid u Srebrenici nisu se pojavili pred Sudom BiH
0
Optuženi za genocid u Srebrenici nisu se pojavili pred Sudom BiH
Nedeljko Milidragović i Aleksa Golijanin, optuženi za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, koji se nalaze u Srbiji, nisu se pojavili pred Sudom BiH na ročištu za izjašnjenje o krivnji.
S obzirom na to da Sud BiH nije obaviješten da li su optuženima uredno dostavljeni pozivi za to ročište, naknadno će biti odlučeno da li će ponovo biti zakazan termin za izjašnjenje.

"Prije dva mjeseca upućen je poziv, ali nismo dobili povratnice", kazao je sudija Ljubomir Kitić.

Cvijetin Adamović, branilac Milidragovića i Milana Borovačanin-Bulić, braniteljica Golijanina, kazali su da nisu imali kontakta s optuženima.

Tužilac Ibro Bulić predložio je da se, ukoliko porodice oštećenih daju pristanak, taj predmet ustupi Srbiji s obzirom na to da su optuženi nedostupni.

"Postoji ozbiljan problem oko animiranja nasljednika oštećenih. Pokušat ćemo da vidimo stavove udruženja. Ukoliko daju saglasnost, predlažemo da se ustupi krivično gonjenje. Postoje četiri udruženja. Ništa ovdje nije sigurno, ali ćemo obavijestiti sud", kazao je Bulić.

Prema optužnici, Milidragović, kao komandir voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS) i Golijanin, kao zamjenik komandira voda u Centru, počinili su, u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, genocid.

Milidragović ima prebivalište u Beogradu i državljanstvo Srbije, kao i Golijanin, koji je nastanjen u Sremskoj Kamenici (Srbija) - saopćio je Justice Report, online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: