BiH
0

Optuženi u slučaju "Lijanović" izjasnili se da nisu krivi

NINA
Sedmorica optuženih u slučaju «Lijanović» danas su se pred Sudom BiH u Sarajevu izjasnili da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice.

Prvooptuženi Dragan Čović, koji se tereti za zloupotrebu položaja, primanje darova, organizirani kriminal te za sudjelovanje u dogovaranju kaznenih djela kazao je da nije kriv te da je darove za koje se tereti da ih je primao dobivao neki drugi Dragan Čović.

«Dodatno sam iznenađen novim dokazima do kojih je moja odbrana došla tek danas. Bojim se da su prikriveni dokazi usmjereni na negaciju naših pravosudnih tijela i zato ovaj proces doživljavam kao politički montiran», kazao je Čović.

Drugooptuženi Mato Tadić također je kazao da nije kriv ni po jednoj od dvije tačke optužnice, koje ga terete za zloupotrebu položaja i primanje darova.

Da nisu krivi kazali su i braća Jozo, Jerko, Mladen i Slavo Ivanković-Lijanović, koje optužnica između ostalog tereti za zloupotrebu ovlasti u privredi, utaju poreza, organizirani kriminal, ometanje rada pravosuđa i krivotvorenje isprava.

Krivim se ne osjeća ni profesor Zdravko Lučić, koji je optužen za dobivanje dara ili drugih oblika koristi, te za sudjelovanje pri dogovaranju kaznenih djela i organizirani kriminal.

Nakon izjašnjavanja o krivnji, predsjedavajući sudskog vijeća u ovom slučaju Steven Swanson kazao je da već primio neke prigovore od optuženih, ali ne i od Dragana Čovića te da su mnogi od prigovora zasnovani na činjenici da branitelji nisu stigli pregledati sve dokaze Tužiteljstva BiH.

Advokat Dragana Čovića Josip Muselimović kazao je da je u nekoliko navrata tražio od Tužiteljstva BiH da mu dostavi dokaze, a da su oni tek jučer dostavili samo dio.

Advokati optuženih zatražili su i da im se dostave dokazi o zaštićenim svjedocima, bez njihovih ličnih podataka, ukoliko ih ima.

Na insistiranje suca Swansona, tužitelj Jonathan Ratel je kazao da postoji više zaštićenih svjedoka, na što su advokati optuženih upozorili da su time ugrožena prava odbrane, jer su do sada znali za postojanje samo jednog zaštićenog svjedoka.

Sudac Swanson obvezao je advokate odbrane da do 15. aprila dostave sve svoje prigovore Tužiteljstvu BiH, a da Tužiteljstvo svoje odgovore na to Sudu BiH proslijedi najkasnije do 25. aprila.

Sukladno zakonskom roku, suđenje u slučaju Lijanović trebalo bi početi za 60 dana.