Sud BiH
0

Optuženi u predmetu Ranko Stanković i drugi izjasnili se da nisu krivi

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u predmetu Ranko Stanković i drugi, svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Optuženi u ovom predmetu - Mile Krsmanović, Miroslav Blagojević, Zdravko Vrečo, Dragan Mašić, Srđan Vilotić, Miro Prodanović i Goran Milošević terete se za krivično djelo nesavjesnog rada u službi.

Ranko Stanković je optužen za krivično djelo omogućavanje bjekstva lica lišenog slobode, a Brankica Davidović i Ranka Dragičević za krivično djelo falsifikovanje isprave.

Prema tužbenim navodima, Ranko Stanković je od 23. do 25. maja 2007. godine, po prethodnom dogovoru sa bratom - osuđenikom Radovanom Stankovićem, u svrhu bjekstva nabavio putnički automobil koji je pomenutog datuma sa njemu poznatim vozačem ostavio ispred Stomatološkog fakulteta u Foči i na taj način obmanom omogućio bjekstvo osuđenika.

Nadalje, optužnica navodi da je optužena dr. Brankica Davidović, u svojstvu doktora stomatologije na Stomatološkom fakultetu u Foči, posredstvom svog supruga Ranka Stankovića 23. maja 2007. godine od medicinske sestre Ranke Dragičević zatražila da sačini “specijalistički nalaz-uputnicu za RTG snimanje zuba za osuđenika Radovana Stankovića što je ova i učinila pod izgovorom da će navedeni liječnički pregled biti iskorišten za navodno viđenje osuđenika s porodicom.

U optužnici nadalje stoji da je optuženi Mile Krsmanović u svojstvu pomoćnika direktora za obezbjeđenje u Službi obezbjeđenja KPZ Foča, propustio organizirati rad Službe obezbjeđenja, tako što nije odredio vođu sprovodničke grupe i istom predao pismeni uputni akt sa nužnim obavijestima o stepenu opasnosti osobe koja se sprovodi i njegovim sklonostima za bjekstvo te vrstama prinude koja se mogu upotrijebiti.

Optuženi Miroslav Blagojević, Zdravko Vrečo, Dragan Mašić, Srđan Vilotić, Miro Prodanović i Goran Milošević, prema navodima optužnice, postupali su protivno odredbama sprovođenja osuđenih osoba, saopćeno je danas iz Suda BiH.