Sud BiH
0

Optuženi u predmetu Gojković i drugi izjasnili se da nisu krivi

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u predmetu Dragić Gojković i drugi, svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Optužnica tereti Dragića Gojkovića i Radu Gojković za krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, a Milenka Počuča, Jovicu Simića, Borisa Đenadiju i Uroša Gligića za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.

Prema navodima iz optužnice, optuženi Dragić Gojković u svojstvu vlasnika, a Rada Gojković u svojstvu direktora preduzeća “Copco” d.o.o. Laktaši su 28. juna 2004. godine i 24. novembra 2004. godine uvezli vojne brodove iz Republike Srbije i Crne Gore u BiH, u Gradišku, preko luke Brčko.

Optuženi Milenko Počuč, u svojstvu šefa Carinske službe Brčko Distrikta i Jovica Simić, u svojstvu stručnog saradnika - carinskog inspektora u Carinskoj ispostavi Brčko (CI Brčko) su u toku 2004. godine, iskorištavajući svoj službeni položaj i ovlaštenja, omogućili uplovljavanje u teritorijalne vode preko GP Luke Brčko, uvoz i carinjenje u Brčkom, vojnih brodova iz Republike Srbije i Crne Gore.

Nadalje, u optužnici se navodi da su optuženi Boris Đenadija i Uroš Gligić, u svojstvu stručnih saradnika - carinskih inspektora CI Gradiška, u namjeri da drugom pribave imovinsku korist, iskorištavajući svoj službeni položaj i ovlaštenja, omogućili uplovljavanje, uvoz i carinjenje vojnih brodova u Gradiškoj, saopćeno je danas iz Suda BiH.