{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optuženi u predmetu "Čivčić i drugi" izjasnili se da nisu krivi

F
27.10.2009. u 15:21
0
0
Optuženi u predmetu "Čivčić i drugi" izjasnili se da nisu krivi
0
Optuženi u predmetu "Čivčić i drugi" izjasnili se da nisu krivi
Petar Čivčić, Marinko Ljepoja i Branko Topola izjasnili su se danas pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH da nisu krivi.
Optužnica tereti Čivčića, Ljepoju i Topolu za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima iz optužnice, Petar Čivčić u svojstvu komandira 1. interventnog voda policije SJB Prijedor, Marinko Ljepoja u svojstvu pripadnika spomenutog interventnog voda i Branko Topola u svojstvu stražara u logoru “Trnopolje” zajedno su s ostalim pripadnicima teritorijalne odbrane počinili, učestvovali i pomogli prilikom organiziranja i sprovođenja konvoja u kojem se nalazilo više od 1.200 civila, pretežno muslimanske, ali i hrvatske nacionalnosti.

Ljepoja i Topola su navodno s ostalim pripadnicima 1. interventnog voda policije, prilikom zaustavljanja konvoja na lokalitetu planine Vlašić izvršili selekciju više od 200 vojnosposobnih muškaraca, svjesno i znajući da ih izdvajaju radi ubijanja. Izdvojene muškarce sproveli su do mjesta zv. “Korićanske stijene”, doveli na rub ceste, iznad provalije, i tom prilikom su Marinko Ljepoja i Branko Topola navodno s ostalim pripadnicima 1. interventnog voda policije pucali iz automatskog naoružanja u postrojene civile i na taj način ubili više od 200 muškaraca.

Navodnim učešćem u prisilnom premještanju bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s teritorije pod kontrolom srpskih vlasti optuženi su učinili krivična djela ubijanja, prisilnog premještanja i nečovječnog postupanja, dok je optuženi Čivčić kao nadređena osoba navodno propustio da poduzme nužne i razumne mjere u sprječavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinilaca, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: