{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optuženi Stanko Kojić nevješto simulira duševnu bolest

F
FENA
27.3.2012. u 21:16
0
Optuženi Stanko Kojić nevješto simulira duševnu bolest
0
Optuženi Stanko Kojić nevješto simulira duševnu bolest
Vještak neuropsihijatrije Senadin Ljubović iznio je nalaz i mišljenje na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici i kazao da drugooptuženi Stanko Kojić nije duševno bolestan.
“U toku pregleda nismo mogli konstatovati da optuženi ima psihotični poremaćaj. Optuženi je na karikaturalan način pokušao sebe prikazati kao duševno bolesnog. Kolegici je rekao da je Biljana Plavšić, a na pitanje koji je mjesec odgovorio je: febraur, a to pokazuje da simulira duševnu bolest”, kazao je vještak Ljubović iznoseći nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju optuženog Kojića.

Na zahtjev Suda BiH, Ljubović je, zajedno sa još tri vještaka, nakon pregleda Kojića i analize medicinske dokumentacije, sačinio nalaz i mišljenje.

Kojića Tužilaštvo BiH, zajedno sa Francom Kosom, Vlastimirom Golijanom i Zoranom Goronjom, tereti za ubistvo više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

U optužnici je navedeno da je Kos tada bio komandir jednog voda, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Vještak Ljubović je rekao da u medicinskoj dokumentaciji koja je vještacima dostavljena sve do 2009. nema nalaza koji bi ukazivali na postojanje duševne bolesti kod optuženog i da mu je te godine, nakon 26 dana liječenja, uspostavljena dijagnoza paranoidne šizofrenije.

"U potpunosti stojimo kod mišljenja da optuženi nema duševnu bolest, već da se radi o manipulaciji. Zaključio bih da ni jedan element nije ukazao na duševnu bolest, već na nevješto simuliranje duševne bolesti”, kazao je Ljubović.

Mirjana Musić, vještakinja psihologinja i članica tima koji je vještačio Kojića, rekla je da, nakon pregleda optuženog, njegove intelektualne sposobnosti može svrstati u “prosječne”.

Odgovarajući na pitanja, vještaci su rekli da sposobnost optuženog u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije bila bitno smanjena.

Dosad su vještaci pred Sudom BiH tri puta iznosili nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju Kojića.

Vještakinja Alma Bravo-Mehmedbašić 25. januara 2011. kazala je da Kojić ne boluje od šizofrenije. Zorica Lazarević, vještakinja neuropsihijatrije, 28. oktobara 2011., iznoseći nalaz i mišljenje, rekla je da je optuženi svjesno simulirao duševnu bolest. Ratko Kovačević, vještak sudske psihijatrije, 3. februara ove godine, kazao je da Kojić boluje od paranoidne šizofrenije.

Odbrana Kojića je, nakon iznošenja nalaza i mišljenja vještaka Ljubovića i vještakinje Musić, zatražila novo vještačenje Kojića ili suočenje ovih vještaka sa onima koji su ranije iznosili nalaz i mišljenje. Sud BiH odbio je ovaj zahtjev.

Sudsko vijeće je obavijestilo prisutne kako je Milan Romanić, branilac Kojića, zatražio od Suda BiH da kazni svjedoka odbrane Kosa, Jugoslava Petrušića, koji je svjedočio 16. i 23. marta ove godine, jer nije odgovarao na sva pitanja odbrane drugooptuženog.

“Sud neće kazniti ovog svjedoka”, kazala je sutkinja Smajlović, objašnjavajući da je svjedok Petrušić optužen u drugom predmetu, te da nije morao odgovarati na pitanja koja bi ga mogla inkriminisati, prenosi BIRN - Justice Report.

Naredno suđenje zakazano je za 3. april.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: