{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optuženi se izjašnjava o krivnji 27. maja

F
26.5.2009. u 10:42
0
0
Optuženi se izjašnjava o krivnji 27. maja
0
Optuženi se izjašnjava o krivnji 27. maja
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u predmetu "Mehura Selimović i drugi" zakazano je za 27. maj, saopćeno je iz Suda BiH.
Optužnica tereti Mehuru Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da su optuženi Mehura Selimović, u svojstvu referenta za vojnopolicijske poslove i referenta za kontraobavještajne poslove 5. korpusa Armije Republike BiH (ARBiH), Adil Ružnić, u svojstvu oficira bezbjednosti tj. pomoćnika komandanta za poslove bezbjednosti Štaba 5. korpusa ARBiH, i Emir Mustafić, pripadnik 5. korpusa ARBiH, pomagali i podstrekavali zatvaranje ratnih zarobljenika i civila.

Zarobljenici su zatvarani u logorima na lokacijama prostorija kasarne “Adil Bešić” u Bihaću, zatočeničkog centra u Fabrici plastike u Petrovcu, prostorijama civilnog zatvora “Luke” u Bihaću i drugim objektima. Zatvorenici su držani u izuzetno lošim uvjetima za život, prisiljavani na obavljanje teških fizičkih radova te ispitivani i fizički maltretirani od stražara logora i drugih vojnika koji su neometano ulazili u prostorije, kao i samih optuženih koji su ispitivali ratne zarobljenike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: