BiH
0

Optuženi se izjasnili da nisu krivi

FENA
Na današnjem ročištu pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju BiH, Ereren Savas, Firat Šinasi, Muhedin Kurtović i Ercan Sozen su se izjasnili da nisu krivi.

Optužnica tereti Savasa, Šinasija, Kurtovića i Sozana za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba.

Prema navodima optužnice, od 11. aprila 2005. pa do 25. maja 2007. Ereren Savas kao glavni organizator grupe krijumčarenja osoba s područja BiH u više navrata je organizirao neutvrđeni broj ilegalnih prelazaka s neutvrđenim brojem osoba preko državnih granica. Na taj način je u organiziranom lancu preveo u Francusku, Njemačku i Italiju najmanje 22 osobe, koje su mu za te usluge putem Western Uniona isplatile više od 35.000 eura.

Optužnica navodi da je Ereren Savas angažirao presuđenog Džemajila Šabanovića koji mu je ustupio svoj ugostiteljski objekt za sastajanje i dogovaranje s ostalim pomagačima i izvršiocima i koji je, između ostalog, koordinirao prijevoz imigranata. Optužnica, također, navodi da je Ereren Savas angažirao presuđenog Edina Zulovića, uposlenika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, da bi mu osigurao nesmetan prolazak ilegalnih imigranata iz Turske, saopćeno je iz Suda BiH.