Zločini u Prijedoru
30

Optuženi ratni zločinac Milorad Obradović na slobodi iako je Tužilaštvo tražilo produženje pritvora?

Klix.ba
Milorad Obradović na autobuskoj stanici u Sarajevu (13. 07. 2018)
Milorad Obradović na autobuskoj stanici u Sarajevu (13. 07. 2018)
Optuženi ratni zločinac Milorad Obradović, zvani "Stiven" koji je nedavno iz Njemačke izručen BiH primjećen je jučer na autobuskoj stanici u Sarajevu, iako je Tužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora.

Protiv Obradovića je Tužilaštvo BiH nedavno podiglo optužnicu. On se tereti za počinjene zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, općina Prijedor.

Optužnica je trenutno proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. Za navedenog optuženog, predloženo je i produženje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili supočinitelje (čl.132. točke a) i b) ZKP BiH).

On je iz Njemačke u BiH izručen 13. juna i tada mu je određen jednomjesečni pritvor, koji je istekao jučer. Ostaje nepoznato da li je Sud BiH odbio zahtjev Tužilaštva BiH za produženje pritvora jer je Obradović jučer fotografisan na autobuskoj stanici u Sarajevu i prema nezvaničnim informacijama čekao je autobus za Čajniče.

Privođenje Milorada Obradovića 13. 06. 2018.
Privođenje Milorada Obradovića 13. 06. 2018.

S obzirom na odjeću, obuću koju je imao na sebi po izručenju iz Njemačke i jučerašnje fotografije sa autobuske stanice iz Sarajeva, sve upućuje da se upravo radi o optuženom ratnom zločincu.

Milorad Obradović jučer na autobuskoj stanici u Sarajevu
Milorad Obradović jučer na autobuskoj stanici u Sarajevu
On se tereti da je u mjesecu julu 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, te da je lično i direktno učestvovao u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, koji nezakonito zatočeni, mučeni i zlostavljani te nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Prema prikupljenim dokazima samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje i pobjeći sa mjesta egzekucije, a među ubijenima je bilo najmanje 15 maloljetnih osoba.

Također, optuženi se tereti da je lično i direktno na stadionu NK Rudar, pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, pred drugim zatvorenicima ubio trojicu zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.