BiH
2

Optuženi Popić nije se pojavio na ročištu u Sudu BiH

FENA
Na današnjem ročištu pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH nije se pojavio optuženi Vitomir Popić koji se tereti za zločine protiv čovječnosti.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 11. januara 2013. godine optužnicu u predmetu "Vitomir Popić", koja optuženog Popića tereti za izvršenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Vitomir Popić u svojstvu komandira Stanice milicije u Stanici javne bezbjednosti Gacko od aprila 1992. godine do kraja 1992. godine učestvovao u okviru širokog i sistematskog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva općine Gacko.

Popić se tereti da je kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, planirao, naredio, počinio, podstrekavao i pomagao, na diskriminatorskoj namjeri zasnovanom,u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva općine Gacko na političkoj, etničkoj i vjerskoj osnovi i to: zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja, lišenjem druge osobe života, mučenjem, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, saopćeno je iz Suda BiH.