BiH
0

Optuženi Niset Ramić odbio prisustvovati nastavku suđenja

FENA
Ne želim da prisustvujem ovom montiranom sudskom procesu i pritisku koji tužiteljica vrši na mene, kazao je optuženi Niset Ramić napuštajući sudnicu Suda BiH u Sarajevu gdje je danas trebalo da se nastavi glavni pretres protiv njega po optužnici koja ga tereti za ratni zločin protiv stanovništva na teritoriji općine Visoko.

Najavljeni nastavak glavnog pretresa prolongiran je za 9. mart nakon što se danas nisu iz opravdanih razloga pojavili na svjedočenju dr. Hamza Žujo i dr. Abdulah Kučukalić, kao i zbog atmosfere koju je u sudnici izazvao Ramić svojim negodovanjem zbog prijedloga da se proces nastavi iznošenjem materijalnih dokaza tužiteljstva.

„Protivim se prijedlogu tužiteljice da se počne s iznošenjem materijalnih dokaza dok se ne saslušaju ova dva doktora“, kazao je optuženi.

Sudski proces obilježila su danas upoznavanja sudskog vijeća o zahtjevima i negodovanjima optuženog na cjelokupnu situaciju vezano za ovaj proces. Prvo je branitelj Petko Pavlović kazao Vijeću da Ramić traži njegovo razrješenje u ovom postupku, što je Pavlović i prihvatio. Kao razloge svom pristanku Pavlović je naveo, među ostalim, to da on nije tužitelj, nego branitelj u ovom predmetu, a zatim i nemogućnost suradnje s optuženim u pripremi odbrane. Nakon toga je Pavlović predložio da Sud BiH postavi još jednog branitelja, i to Bošnjaka, kako bi se proces nastavio.

Sam optuženi je usmeno obrazložio svoje zahtjeve za izuzećima iz ovog predmeta predsjedavajućeg sudskog vijeća Hilme Vučinića kao i tužiteljice Slavice Terzić.

„Imam osjećaj da se u ovom sudu vodi protiv mene klasični montirani proces, krše se zakoni i iz tog razloga ću možda, kao neki vid protesta, prestati dolaziti na suđenje“, kazao je Ramić.

Nakon što je naveo da je već četiri mjeseca u Centralnom zatvoru i da ima ozbiljnih zdravstvenih problema zbog kojih mora ići ljekaru, optuženi je zaključio da se njegova osnovna ljudska prava krše uskraćivanjem ljekarske usluge. Negodovao je i što predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso „nema vremena da ga obiđe zbog svojih putovanja“, pa je zamolio sudiju Vučinića da to on učini i „vidi kakav teror se nad njim vrši tamo“.

„Molim vas da se fer i korektan proces vodi ovdje protiv mene. Ja sam već 15 godina u zatvoru. Ovo se sve pretvara u montirani proces gdje tužiteljica vrši ogroman pritisak na mene i svjedoke. Doveden sam u situaciju da ne vjerujem ni vama ni tužiteljici i ponovno ću podnijeti zahtjev za vaše izuzeće“, Ramićeve su riječi iz obraćanja predsjedavajućem sudskog vijeća.

Kazavši da se njegovi zahtjevi za premještanje iz zatvora odbijaju, „što nije slučaj kada su u pitanju buržuji“ i da je u zatvoru izložen raznim pritiscima, Ramić je opomenut od predsjedavajućeg da se disciplinira i prestane pričati jer će u suprotnom biti odstranjen iz sudnice.

„Ja idem dobrovoljno iz ove sudnice. Ne trebate me vi odstranjivati“, kazao je Ramić.

Za 9. mart najavljeno je saslušanje dr. Žuje i Kučukalića.

Niset (Hasan) Ramić Minđuša je rođen 1970. u Gornjoj Seoči u općini Visoko. Musliman je, državljanin BiH, neoženjen. Prema navodima optužnice, on je 20. juna 1992. godine u svojstvu pripadnika diverzantske jedinice Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Visoko prekršio odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civila tokom rata. Optužnica navodi da je grupu civila Srba, nakon što su opkoljeni i uhapšeni, sproveo do Omladinskog doma u Hlapčevićima, općina Visoko, a na putu prema Domu grupu zaustavio i onda pucao u nju iz automatske puške što je rezultiralo smrću četiriju i tjelesnim povredama dviju osoba.

Ramić je u decembru prošle godine, na početku glavnog pretresa, zatražio da Sud BiH uzme kao olakšavajuću okolnost to što je prije pet godina javno priznao da je počinio zločin za koji se tereti.

Prije određivanja pritvora rješenjem Suda BiH, optuženi se nalazio na izdržavanju kazne po presudi Kantonalnog suda u Zenici.