Sud BiH
0

Optuženi Kornjača se odbija liječiti na teritoriji FBiH

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Početak suđenja za ratne zločine na području Čajniča još jednom je odgođen, jer prvooptuženi Milun Kornjača nije obavio koronografski pregled nakon kojeg će biti utvrđeno da li je sposoban pratiti proces, prenosi BIRN - Justice Report.

Na statusnoj konferenciji uoči početka suđenja Milunu Kornjači, Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, vijeće Suda BiH je kazalo kako nije bilo u mogućnosti ispuniti zahtjev vještaka sudske medicine da se prvooptuženom obezbijedi koronografski pregled, s obzirom da on odbija da pregled obavi u bolnici Koševo u Sarajevu.

"Mi smo kontaktirali bolnicu Kasindo u Istočnom Sarajevu i oni su nam kazali da nemaju uslove za obavljanje koronografije. Optuženom je ponuđena bolnica Koševo, ali on je odbio da se liječi na teritoriji Federacije BiH", pojasnio je Darko Samardžić, predsjedavajući sudskog vijeća.

Kornjača je ponovio da će pretrage obaviti isključivo na teritoriji Republike Srpske, jer se ne osjeća sigurno na području Sarajeva.

Na prošlom ročištu, 13. septembra ove godine, nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju Miluna Kornjače iznijele su doktorice Marija Kaučić-Komšić i Radojka Golijan, koje su ustanovile da je pritvorenik privremeno nesposoban da prati suđenje dok se ne obave dijagnostičke pretrage.

Kornjača, Živković i Tadić optuženi su da su od aprila do kraja maja 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo općine Čajniče te zatvaranju, mučenju, ubijanju i prisilnom preseljenju civila s tog područja.

U optužnici stoji da je Kornjača bio komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, kojoj je pripadao i Tadić, dok je Živković obavljao funkciju načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Čajniče i bio član Kriznog štaba u tom gradu. Tužilaštvo ih tereti da su u maju 1992. učestvovali u ubistvima 11 zatočenih civila u “Lovačkom domu” na Mostini, pucajući iz automatskog oružja i bacajući ručne bombe.

Optuženi su u pritvoru od decembra 2009. Optužnica protiv njih je potvrđena u junu ove godine.

Na upit predsjedavajućeg sudskog vijeća o tome kako se osjeća optuženi Kornjača je kazao da želi prisustvovati suđenju, ali zbog zdravstvenih problema to nije sposoban.

Sudsko vijeće je odredilo da naredna statusna konferencija bude 11. oktobra, kada će ponovno biti obavljeno vještačenje zdravstvenog stanja prvooptuženog.