{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Optuženi je bio nosilac rukovodstva"

S
15.3.2011. u 17:38
0
3
"Optuženi je bio nosilac rukovodstva"
0
"Optuženi je bio nosilac rukovodstva"
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Anthony Banbury, svjedok Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Haagu, kazao je da je optuženi imao kontrolu nad dešavanjima u Sarajevu, te drugim dijelovima BiH u kojima su Srbi bili većinsko stanovništvo.
Banbury, bivši pripadnik UNPROFOR-a i svjedok Tužilaštva, je tokom svjedočenja opisao snajperske i artiljerijske napade na civile u Sarajevu gdje je proveo skoro tri ratne godine, te je istakao da je "svaki stanovnik grada, bez obzira gdje je živio, mogao biti ubijen čim izađe na ulicu“.

"Snage bosanskih Srba imale su mogućnost da utiču na intezitet granatiranja i snajperisanja civila u Sarajevu. Prema mom i mišljenju mojih kolega, Karadžić je imao cjelokupnu kontrolu nad Sarajevom i bio je nosilac rukovodstva i u političkom i u vojnom domenu“, kazao je Banbury koji je od aprila 1994. do maja 1995. godine radio i kao oficir za civilne poslove UNPROFOR-a.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Optužnica ga tereti i za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva, s ciljem širenja straha među civilnim stanovništvom tokom koje su ubijene i ranjene hiljade civila, a optužen je i za učešće u progonu nesrpskih civila s područja 20 opština u BiH.

Svjedok Banbury je kazao i da je Karadžić bio „upućen u sve zločine“ koji su činili bosanski Srbi, te da je multietničko Sarajevo bilo u suprotnosti sa, kako je rekao, ciljevima srpske vojske.

Banbury je također istakao da je srpska strana tokom sukoba u BiH željela „potpunu političku i teritorijalnu kontrolu“ nad mjestima gdje je živjelo većinsko srpsko stanovništvo.

"Definitivno je da su u ovom ratu Srbi željeli da žive odvojeno i od Hrvata i od muslimana. Problem je što su teritorije gdje su živjeli prije rata Srbi smatrali njihovim, a zaboravljali da su tu živjeli i drugi narodi. Ipak, oni su na čelu sa Karadžićem željeli potpunu političku i vojnu kontrolu nad takozvanim srpskim dijelovima zemlje“, rekao je svjedok.

Tokom boravka u BiH, kako je rekao, snage bosanskih Srba su spriječavale UNPROFOR u pružanju pomoći stanovništvu, te je naglasio da su najteže situacije sa humanitarnom pomoći bile u Sarajevu, Goraždu, te Žepi i Srebrenici.

“Pripadnici Vojske Republike Srpske mogli su u svakom trenutku da obustave kretanje UNPROFOR-a na teritoriji gdje su se oni nalazili. I to su konstantno i radili. Moram da kažem da smo i mi, kao UNPROFOR, bili u teškom položaju, a civilima smo jedva pomagali. Zaustavljali su nas na punktu i uzimali sve što smo imali, od hrane do goriva”, kazao je Banbury.

Tokom unakrsnog ispitivanja, optuženi Karadžić je svjedoku ukazivao na različita upozorenja srpskih snaga iz rata u kojima su, kako je kazao, navodili da Armija BiH koristi prisustvo UNPROFOR-a za ratne akcije, te da su takvi činovi bili razlog ograničenjima u kretanju mirovnih snaga.

Naredno ročište zakazano je za 16. mart 2011. godine kada će se nastaviti unakrsno ispitivanje svjedoka Banburyja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: