BiH
0

Optuženi Bundalo, Zeljaja i Aškraba izjasnili se da nisu krivi

FENA
Ratko Bundalo, Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba izjasnili su se danas pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu da nisu krivi po tačkama optužnice koja ih tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti počinjen od aprila do marta 1993. na području općine Kalinovik i susjednih općina.

U optužnici se navodi da su sva trojica u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policijskih i paravojnih jedinica, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata planirali, pokrenuli, učinili, poticali i pomagali progon bošnjačkog stanovništva. Navedeno je da je u izvršenju tih radnji Ratko Bundalo postupao kao komandant Taktičke grupe Kalinovik, Neđo Zeljaja kao komandir SJB Kalinovik i Đorđislav Aškraba kao osoba koja je nadzirala logor „Barutni magacin“.

Ratko Bundalo je rođen 30. septembra 1944. godine u selu Kriškovci, općina Laktaši; Neđo Zeljaja 21. augusta 1947. u selu Grab, općina Trnovo i Đorđislav Aškraba 18. maja 1951. u selu Jelašca, općina Kalinovik.

Sva trojica su u pritvoru koji može trajati do okončanja glavnog pretresa. Sud je 28. novembra 2007. godine potvrdio optužnicu.