|

Optuženi Bundalo, Zeljaja i Aškraba izjasnili se da nisu krivi

Optuženi Bundalo, Zeljaja i Aškraba izjasnili se da nisu krivi
0
F
FENA
13.12.2007. u 11:56
0
komentara
0

dijeljenja
Optuženi Bundalo, Zeljaja i Aškraba izjasnili se da nisu krivi
Ratko Bundalo, Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba izjasnili su se danas pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu da nisu krivi po tačkama optužnice koja ih tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti počinjen od aprila do marta 1993. na području općine Kalinovik i susjednih općina.
U optužnici se navodi da su sva trojica u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policijskih i paravojnih jedinica, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata planirali, pokrenuli, učinili, poticali i pomagali progon bošnjačkog stanovništva. Navedeno je da je u izvršenju tih radnji Ratko Bundalo postupao kao komandant Taktičke grupe Kalinovik, Neđo Zeljaja kao komandir SJB Kalinovik i Đorđislav Aškraba kao osoba koja je nadzirala logor „Barutni magacin“.

Ratko Bundalo je rođen 30. septembra 1944. godine u selu Kriškovci, općina Laktaši; Neđo Zeljaja 21. augusta 1947. u selu Grab, općina Trnovo i Đorđislav Aškraba 18. maja 1951. u selu Jelašca, općina Kalinovik.

Sva trojica su u pritvoru koji može trajati do okončanja glavnog pretresa. Sud je 28. novembra 2007. godine potvrdio optužnicu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.