{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optuženi Bundalo, Zeljaja i Aškraba izjasnili se da nisu krivi

F
13.12.2007. u 11:56
0
0
Optuženi Bundalo, Zeljaja i Aškraba izjasnili se da nisu krivi
0
Optuženi Bundalo, Zeljaja i Aškraba izjasnili se da nisu krivi
Ratko Bundalo, Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba izjasnili su se danas pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu da nisu krivi po tačkama optužnice koja ih tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti počinjen od aprila do marta 1993. na području općine Kalinovik i susjednih općina.
U optužnici se navodi da su sva trojica u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policijskih i paravojnih jedinica, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata planirali, pokrenuli, učinili, poticali i pomagali progon bošnjačkog stanovništva. Navedeno je da je u izvršenju tih radnji Ratko Bundalo postupao kao komandant Taktičke grupe Kalinovik, Neđo Zeljaja kao komandir SJB Kalinovik i Đorđislav Aškraba kao osoba koja je nadzirala logor „Barutni magacin“.

Ratko Bundalo je rođen 30. septembra 1944. godine u selu Kriškovci, općina Laktaši; Neđo Zeljaja 21. augusta 1947. u selu Grab, općina Trnovo i Đorđislav Aškraba 18. maja 1951. u selu Jelašca, općina Kalinovik.

Sva trojica su u pritvoru koji može trajati do okončanja glavnog pretresa. Sud je 28. novembra 2007. godine potvrdio optužnicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: