Tužilaštvo BiH
0

Optuženi Alžirac i Iračanin zbog napada na službenu osobu

FENA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv dviju osoba koje se terete za krivično djelo napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zeyada Khalafa al Gertanija, rođenog 30. marta 1970. u Bagdadu, Irak, državljanin Iraka koji se nalazi u Imigracijskom centru, i Gacija Noureddinea, rođenog 30. septembra 1965. u Alžiru, nastanjenog u Sarajevu, državljanin Alžira, koji se nalazi u Imigracijskom centru.

Optužnica tereti Zeyada Khalafa al Gertanija i Gacija Noureddinea da su 23. augusta 2009. u Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu, Odsjek za prihvat i smještaj stranaca Službe za poslove sa strancima BiH, prilikom podjele medikamenata osobama smještenim u tom centru, fizički napali službene osobe zaposlene u tom objektu.

U optužnici se navodi da su optuženi prilikom navedenog događaja uništavali inventar i fizički napali ovlaštene službene osobe zaposlene u Imigracijskom centru pri Ministarstvu sigurnosti BiH, te im nanijeli lake tjelesne ozljede.

Krivični postupak je odvojen u odnosu na Iyeda Ismaila, zbog nedostupnosti organima gonjenja.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.