Optužen za krađu 120.000 KM: Bivši direktor Fonda za povratak uskoro pred Sudom BiH

Klix.ba
21.11.2015. u 09:09
699
17
Optužen za krađu 120.000 KM: Bivši direktor Fonda za povratak uskoro pred Sudom BiH
699
Optužen za krađu 120.000 KM: Bivši direktor Fonda za povratak uskoro pred Sudom BiH Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mlađena Božovića.
"On se tereti da je u svojstvu direktora institucije BiH, kao odgovorna osoba i direktor Fonda za povratak BiH, tokom 2009. i 2010. godine, prekršio odredbe Zakona o javnim nabavkama, pa je prilikom postupka nabavke poljoprivredne mehanizacije-motokultivatora, za potrebe održivog povratka u BiH, u vrijednosti od 122.100 KM, prekršio zakonske procedure i odredbe Zakona o javnim nabavkama, koje garantiraju aktivnu konkurenciju i transparentnost prilikom trošenja budžetskih sredstava", stoji u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

On je optužen da je svojim odlukama, onemogućio provođenje tenderske procedure u skladu sa zakonom, pa je donošenjem odluka i izmjenom tenderske dokumentacije, zaključio nabavku sa jednim poduzećem iz Banja Luke, čime je omogućio pribavljanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 122.100 KM, te oštetio druga preduzeća koja su se prijavila na tender onemogućivši im pravo učešća u postupku javnih nabavki.

Također, optuženi Božović se tereti da je svjesnim kršenjem zakona i propuštanjem dužnog nadzora očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti u postupku javnih nabavki i na taj način teže povrijedio prava drugih a prilikom čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM, čime je počinio kazneno djelo Nesavjestan rad u službi.

Tužilaštvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem 8 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 30 materijalnih dokaza.


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: